Решено! Гледаме как броят резултатите от вота

ЦИК въведе специални правила

Решено! Гледаме как броят резултатите от вота | StandartNews.com

Броенето на резултатите от изборите ще е публично и в реално време. ЦИК реши да има видеозаснемане и видеоизлъчване в реално време при отчитане на резултатите от изборите за народни представители на 11 юли 2021 г. Това съобщиха от пресцентъра на ЦИК.

На основание чл. 57, ал. 1, т. 1, във връзка с чл. 272 и 288а от Изборния кодекс и Решение № 82-НС от 31 май 2021 г., Решение № 165-НС от 31 май 2021 г. и Решение № 184-НС от 7 юни 2021 г. на ЦИК Централната избирателна комисия реши видеозаснемане/видеоизлъчване в реално време в изборното помещение на избирателна секция по чл. 272 ИК се осъществява след края на изборния ден при обявяване на гласуването за приключило. То обхваща:

– действията на секционната избирателна комисия при установяване на резултатите от гласуването;

– процеса на броене на хартиени бюлетини – в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини;

– процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Видеозаснемане/видеоизлъчване в реално време на процеса на предаване, приемане и проверка на протоколите на секционните избирателни комисии и прехвърляне на данните от записващото техническо устройство в районната избирателна комисия се осъществява на определеното от районната избирателна комисия място за лицата по чл. 288а ИК, така че да не се затруднява работата на комисията и на изчислителния пункт към районната избирателна комисия.

Видеозаснемането и видеоизлъчването по т. 1. и т. 2. се извършват при спазване на изискванията за защита на личните данни и на противоепидемичните мерки, въведени от министъра на здравеопазването и Указанията за провеждане на изборите за народни представители в страната на 11 юли 2021 г. в условията на обявена извънредна епидемична обстановка във връзка с COVID-19.

Не се допуска заснемане на избирателни списъци!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай