Пускаме ли бюлетина от плажа? ЦИК пита

Чака се отговор от регионалния министър

Пускаме ли бюлетина от плажа? ЦИК пита | StandartNews.com

Дали хората, които са на почивка на 11 юли, ще могат да гласуват на адрес в страната, а не да се прибират на постоянните си адреси. този въпрос отправя ЦИК към регионалното министерство.

Централната избирателна комисия изпрати запитване до служебния министър на регионалното развитие именно за да попита дали хората ще могат да гласуват на адрес в страната, където са на почивка.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова обоснова запитването до регионалния министър Виолета Комитова с множеството постъпили въпроси от избиратели, „които на 11 юли са планирали почивка на място, различно от техния постоянен адрес“.

„Молим за вашето становище относно възможността за регистриране по настоящ адрес, когато лицето е в хотел, мотел, почивен дом или друго място за подслон“, се посочва в молбата, съобщи Нейкова.

Хората с увреждания ще могат да гласуват с подвижна избирателна секция на изборите на 11 юли, като не е необходимо при подаване при подаването на електронно заявление то да бъде подписано, реши още ЦИК.

Отпада изискването хората с трайни увреждания да представят документ на хартия от ТЕЛК или НЕЛК. Проверката ще се извършва по служебен ред от общинските администрации, до които се подава заявлението.

С подвижна секция ще могат да гласуват и хора с временна неработоспособност, които не могат да се придвижат до секциите, например, със счупен крак. Епикризата за състоянието също ще се проверява от общините по служебен ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай