Правят ни в Тайван 800 машини за изборите

В петък проведохме среща с финансовия министър и представителя на "Смартматик" за Централна и Източна Европа, каза говорителят на ЦИК Росица Матева

Правят ни в Тайван 800 машини за изборите | StandartNews.com

Продължават преговорите мужду ЦИК и "Сиела норма". Това съобщи в ефира на bTV говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева. Според нея, единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е "Сиела норма", поради сключен на 6 февруари договор. 

"Той все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената, частично плащане не може да бъде направено. Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, но имаме обещанието и водим разговори със "Смартматик", които са производители. В петък проведохме среща с финансовия министър и представителя на "Смартматик" за Централна и Източна Европа. В Холандия има произведени 672 машини. Обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България", каза още Росица Матева.

Тя посочи, че в момента се водят разговори как да бъде извършен този транспорт и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от "Сиела норма". 

"В България трябва да има машини в 9400 секции, зад граница трябва да има машини в 242 секции. Имаме 9600 машини и  ще направим всичко възможно да се справим. Много по-добре ще бъде в повече секции да има повече от една. Ако успеем да доставим тези допълнителни машини, ще поставим по две в повече от 700 секции. Това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателите", заяви Росица Матева.

По думите й, процесът на гласуване трябва да бъде много бърз. "Няма предвиден буфер от резервни машини при тези 9600 налични, ако някоя от тях не стартира. Трудно ще бъде, ако в секция има една машина и тя по някаква причина не стартира, да се достави нова. Трудно ще бъде да се инсталира на нова машина софтуерът за тази машина. В тези случаи ще се гласува с хартиени бюлетини", заяви говорителят на ЦИК. 

По темата за втората фирма, която е предложила машини за България, Матева каза, че фирмата е заявила, че може да достави 5000 машини при 50% авансово плащане и е имало само твърдение, че машините са същите като в обществената поръчка, но не е било сигурно, че софтуерът на държавата ни може да бъде инсталиран на тези машини. "Нямаше цена на офертата. Поискахме да ни бъде предоставена една машина, за да я видим, както и нейните технически характеристики, но до момента не сме получили отговор", уточни тя.

По данни на ЦИК към 13 юни са подадени над 55 000 подадени заявления за гласуване зад граница като срокът за това е до 15 юни. "Имаме обявени над 560 места, на които ще бъдат открити секции", допълни Матева и уточни, че до 18-19 юни е срокът за определяне на броя на секциите в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай