Петкова: Трябва ни стабилно управление

Приключваме успешен мандат с „Обединени патриоти“. Надяваме се те отново да влязат в парламента, каза енергийният министър

Петкова: Трябва ни стабилно управление | StandartNews.com

 Когато една политическа сила спечели изборите, няма нищо по-логично от това нейният лидер да бъде министър-председател. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„ГЕРБ има своя лидер - един министър председател, който е много уважаван и ценен в Европа и в рамките на ЕС от нашите стратегически партньори, така че пред нас въпросът да имаме правителство без той да е премиер не стои. Смятаме, че когато една политическа сила спечели изборите, няма нищо по-логично от това нейният лидер да бъде министър-председател. Нека да видим какво ще кажат българските граждани. Само те могат да кажат кой ще управлява България“, посочи Петкова.

„Няма как да бъдем по-конкретни или по-щедри в разясненията си по този въпрос, защото не знаем как ще гласуват българските граждани. Към настоящия момент се явяваме в коалиция със СДС, от друга страна приключваме успешен мандат с нашите партньори от „Обединени патриоти“. Надяваме се те отново да влязат в българския парламент. Това ще ни даде възможност да водим разговори и да направим правителство, което наистина да бъде стабилно“, добави Петкова.

„На България ще ѝ трябва стабилно управление в следващите няколко години, защото предстоят нелеки години, в които трябва да бъдат преодолени последствията от COVID-19. Ще бъдем изправени пред много важни задачи – да преодолеем здравната и икономическата криза, но предстои да се изпълнят и много важни приоритети, свързани с трансформацията на икономиката в ЕС, прехода към нисковъглеродна икономика и др. Тези дейности предполагат наличието на едно стабилно управление“, допълни тя

Министър Петкова коментира и как ще работи кабинетът, ако министрите са в предизборна кампания.

Законодателят ясно е определил какво трябва да се случи в такава ситуация. По време на избори министър-председателят, заместниците ми и министрите продължават да изпълняват функциите си. Когато трябва да се проведе среща с избирателите всеки от нас ще може да излезе в отпуск по морални подбуди. Това е част от нашата работа – да продължаваме да изпълняваме своята работа. Отпуска не е имало и в предишни кабинети. Това е рамката, която законодателят е определил. Не правим нищо извън закона. Трябва да продължим да изпълняваме своите задължения. Когато всеки от нас е ангажиран с конкретно партийно мероприятие, ние ще излизаме в отпуск и няма да се ползват държавни ресурси, охрана на НСО, служебни автомобили и т.н. Всеки от нас със собвен ресурс ще организира партийните си ангажименти“, каза още Петкова.

„Нямам притеснение по отношение на честността на изборния процес. Има си съответните органи, които отговарят за този процес. Политиците нямаме никакъв достъп до този процес. Най-голямата гаранция за честността на вота е всеки гражданин, ако има някакви данни за нарушения в изборния процес, да алармира институциите“, заяви тя.

„Демокрацията не е измислила нищо по-добро от изборите. Това е мястото, където българските граждани ще дадат своя вот за съответната политическа сила, която те подкрепят, и нейните идеали, които те припознават. Не виждам никаква по-добра легитимацията на което и да е правителство от това то да получи вота на българските избиратели, да бъде първа политическа сила и да ѝ бъде дадена възможност да направи правителство.Със сигурност винаги ще има хора, които няма да бъдат доволни от изборния резултат. Видяхме всички протести, които се състояха, но хората бързо се ориентираха в тази ситуация. Важно е да зачетем волята на българските избиратели. Нека да видим какво ще кажат те. Единствено техният глас има значение“, допълни Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай