Летифов: Да се обединим около приоритетите за ускорено развитие

България трябва спешно да навакса загубеното, затова призоваваме всички към отговорност, казва зам.председателят на ДПС

Летифов: Да се обединим около приоритетите за ускорено развитие | StandartNews.com
  • България трябва спешно да навакса загубеното, затова призоваваме всички към отговорност
  • Нужно е възстановяване на държавността и диалога, казва Халил Летифов, зам.-председател на ДПС в специално интервю за в. "Стандарт"

Халил Летифов е зам.-председател на ДПС. Водач на листите на Движението в Благоевград и Стара Загора. Роден на 16.04.1979 г. в  Смолян. Бакалавър по "Стопанско управление" -  2008 г., Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Магистър по  "Психология на управлението" - 2016 г., ПУ "Паисий Хилендарски". Народен представител на ДПС в 42-ото, 43-ото, 44-ото и 45-ото НС.Като заместник-председател на ДПС отговаря за Зелен пакт-Транспорт, информационни технологии.Женен, с две деца.

 

  • Благоевград има огромен потенциал, с привличане на инвеститори ще се вдигнат и доходите
  • Гражданите и бизнесът трябва да се включат във вземането на управленски решения
  • Зеленият пакт е шанс, но ако разработим своите национални стратегии
  • Възможностите са големи, ако навреме се включим във водородната трансформация
  • За ДПС човешкият фактор винаги е бил водещ в провеждането на политики

 

- Г-н Летифов, изборите в Благоевград се определят като генерална репетиция за парламентарния вот в неделя. Как анализирате резултатите?

- Всички избори са показателни за вота на хората, но трябва да правим ясно разграничение между отделните такива, които се провеждат в нашата страна. Изборите в Благоевград бяха местни и в този смисъл хората си дават сметка, че избират своя градоначалник. Няма пряка връзка между местните и парламентарните избори, но прави впечатление ниската избирателна активност.

- Водите листата на ДПС в Благоевград - регион, чието икономическо развитие изостава въпреки даденостите му. Може ли да бъде привлечен стратегически инвеститор и в кои сектори?

- Разбира се, че могат да бъдат привлечени стратегически инвеститори, но по-важно е да се създаде среда с устойчиво законодателство, в което инвеститорите да чувстват сигурност за себе си и своята инвестиция, което ще доведе и до усещане за сигурност у всички граждани. Развитието на благоевградския регион можем да го разглеждаме в различни насоки. На първо време трябва да се възползваме активно от следващия програмен период и да търсим инвестиции в модерните технологии, кореспондиращи с професиите и инвестициите на бъдещето. Паралелно с това да развиваме даденостите на региона - както по отношение на туризма и земеделието, така и в останалите отрасли, които съществуват на територията на Благоевград. Като водач на листата на ДПС там мога да кажа, че регионът има огромен потенциал, който може да се развие посредством създаването на условия за повече инвестиции, а от там ще "дойдат" и по-високите доходи на хората.

- Възстановяване е ключовата дума на 2021 г. Кои трябва да бъдат първите стъпки на новото правителство и на какъв принцип трябва да е формирано то, за да ги осъществи?

- Възстановяване е ключова дума, но в случая носи дълбок смислов заряд, защото в момента в страната има нужда да се възстановят държавността, диалогът между институциите, диалогът между партиите и да се върне  нормалността в българския политически живот. Властта трябва да има ясна програма за развитието на страната и ясни приоритети. Вече почти 7 години ние от ДПС говорим за нашата Програма за ускорено икономическо развитие и за нуждата политическите партии да определят няколко основни приоритети, които всички ние да следваме. Необходимостта от ясна програма, която да проведе съответните реформи и да се справи с кризите, които са в страната, в т.ч. вече и политическата, е задължителна. Разговорите трябва да бъдат на принципна основа, а диалогът да е за реформи, за изход от кризата и ясно очертани приоритети, кореспондиращи с политиката на Европейския съюз.

- Каква е оценката на ДПС за Националния план за възстановяване? Заложените в него проекти дават ли реална възможност за икономическо развитие на регионите и намаляване на неравенствата между тях?

- За съжаление оценката, която бихме дали на Националния план за възстановяване, не е добра. Оказа се, че той се състои от нереализирани проекти и остарели виждания и разбирания за перспективите пред страната ни. Ако преди 10 години икономическата ситуация у нас е била една, то днес е друга и в този смисъл Планът няма да постигне желаното възстановяване на икономиката, не и с темповете, с които трябва да го направи. Няма да видим предполагаемия икономически растеж от поне 7%, още повече, че този План не е обърнат към гражданите и бизнеса и не кореспондира с техните нужди. Нещо повече - не се следват добрите европейски практики, които страната ни би могла да ползва. Затова и ние от ДПС настояваме активните свободни граждани да бъдат включени в процесите на вземане на решения, бизнесът - също. Програмата за ускорено развитие, която ние предлагаме, е съобразена именно с нуждите на страната ни на база граждани и бизнес; ориентирана е към дигитализацията и иновациите, така че да носи висока добавена стойност за всички в България.

- Чистият въздух, чистата вода, чистите храни, чистата енергия и дигитализацията на икономиката са основни приоритети в програмата за ускорено икономическо развитие на ДПС. Възползва ли се в максимална степен България от предимствата на Зеления пакт?

- На първо място бих искал да внеса следното уточнение - Зеленият пакт не е утопия или нещо страшно, стига да успееш да разчетеш възможностите и да видиш, че той има многопластово приложение, за да се превърне в работеща стратегия за растеж. Зеленият пакт е възможност за България, но при положение, че страната ни успее да изработи своите национални стратегии и програми, които да обедини преди всичко около националните си приоритети за ускорено развитие. България има шанса да се възползва от Зеления пакт. Друг е въпросът как и дали го прави, така че реално да има полза от него. За съжаление, България си позволи да загуби ценно време и това ще ни струва скъпо. Днес страната ни е в ситуация да се надпреварва с времето. Изправена е пред това да наваксва пропуснатото като подготвя и съгласува стратегически документи. В същото време сами виждате каква е политическата обстановка - несигурна, динамична, без предвидимост, особено за инвеститорите, служебен кабинет, предстоящи президентски избори, а най-близките - парламентарни - втори за по-малко от три месеца.Затова ние от ДПС призоваваме към диалогичност и отговорност от страна на всички - политически формации и институции, защото България няма време. Всяко бездействие води само до загуби за страната ни във всякакви аспекти.

- България е изправена пред голямото предизвикателство за преминаване от въглеродна към водородна икономика. ДПС е единствената партия, която обяви, че има готов план за развитие на водородна икономика. Бихте ли дал подробности?

- След като искаме да бъдем европейска държава с визионерски поглед в развитието си, то неминуемо трябва "да сме в час" със случващото се около нас. Изправени сме пред голямото предизвикателство, както сама казвате, за преминаване от въглеродна към водородна икономика и именно от това предизвикателство трябва да съумеем да се възползваме като страна-членка на Европейския съюз. Има европейско решение със съответните указания за въпросната трансформация. В никакъв случай обаче нe бива да се гледа на водородната технология като нещо страшно и неизпълнимо. Все пак водородът е добре изследвана и реална технология, която отдавна се прилага в индустрията. И да, ДПС има експертизата в тази посока, въз основа на която знаем как трябва да се случат нещата така, че да не са в ущърб на страната ни. Нещо повече - да кореспондират с европейските норми и директиви.Възможностите пред страната ни са големи, ако навреме успеем да се включим в процесите на сътрудничество при разработване на водородни технологии и стратегии за прилагане на водорода като основен елемент от зелената трансформация.

- Водач сте и на листата на ДПС в Стара Загора - регион с въглищна икономика, който пряко ще бъде засегнат от Зелената сделка. Какво е бъдещето му? Развитието на кои производства може да замени мините?

- Регионът има бъдеще и колкото и на някои да им се струва, че не е така, той има бъдеще. Ние от ДПС гледаме изключително сериозно на Зелената сделка и развитието на региона в контекста на нейното случване, още повече, че темата се отнася до хиляди човешки съдби. Не бива да се подценява от една страна - ангажираността на работещите в комплекса "Марица изток", и от друга - енергийната сигурност на страната ни. Трябва да водим искрен дебат за бъдещето на енергетиката и по-конкретно старозагорски регион, като гарантираме устойчивостта на работните места и икономическото развитие на региона. Искам да припомня само, че за нас от ДПС винаги човешкият фактор е бил водещ в провеждането на каквито и да било политики или при разработването на стратегии за постигане на икономически растеж.

- Какви промени в образованието са необходими, за да се подготвят отсега младите хора за професиите на бъдещето, които новата икономика ще изисква?

- Предвид бързо променящия се свят, който успешно следва пътя на дигитализация, образованието има ключова роля за развитието му. България все още прохожда по отношение на редица нови професии и квалифицирането на хората, които ги упражняват или ще ги упражняват. Като цяло имаме нужда от ясно профилирано образование, което да дава не само знания, но и умения. Тук в случая най-важен ще е основният фундамент, а именно по линията: държава - бизнес - граждани, където трябва да се начертае програма с времеви граници и визия така, че да знаем след 10 г. какво правим. Прогнозите са, че половината от настоящата работна сила ще трябва да усъвършенства уменията си в рамките на следващите пет години. Образованието и обучението са от ключово значение за самите умения. Неслучайно от ДПС настояваме за промяна на националната система за образование и обучение, още повече, че ДПС знаем, че един от приоритетите на европейския стълб на социалните права ще бъде прилагането на актуализираната европейска програма за умения. Чисто и просто, всички ние трябва да гледаме към бъдещето, докато живеем в настоящето.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай