Четвъртък,

Колко души гласуват с машината за час

От: Редактор,сн.БТА -
A
A
A

Централната избирателна комисия (ЦИК) днес проведe в парламента експеримент колко души биха гласували с машина в средно натоварена секция с 600 души. Целта е да се разбере колко машини трябва да бъдат осигурени в натоварени секции, където има само една.

След това комисията трябва да обяви и процедурата за покупка на още машини, тъй като след промените в Изборния кодекс в големите секции с над 300 души беше премахнато гласуването с хартиени бюлетини.

Eдна от основните критики към това решение е, че машинният вот ще отнема много повече време и е възможно това да затрудни сериозно гласуването.

Тестът продължи един час и в него участваха членовете на комисията, нейната администрация и служителите на парламента, като резултатът ще се умножи по 13 - колкото часове трае изборният ден. 

"В рамките на 1 час са гласували 75 избиратели, при добра организация. 

 Този резултат ще се анализира от ЦИК, заедно с второто пробно гласуване, което ще бъде направено в неделя в Доброславци, като имаме идея да направим още едно в Сливница", заяви говорителката на комисията Росица Матева.

Обмисля се в секциите с над 450 избиратели да бъдат поставяни 2 машини, за да се осигури безпроблемното им гласуване. С една лента могат да гласуват около 750 избиратели, но от ЦИК не изключват вариант тя да трябва да се смени, което ще забави гласуването.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички