Хората за машинния вот: Като да теглиш домати в хипермаркета

Навалица пред поставеното във фоайето на общината в Пловдив демонстрационно устройство

Хората за машинния вот: Като да теглиш домати в хипермаркета | StandartNews.com

Машинният вот заинтригува пловдивчани, ако се съди по навалицата пред поставеното във фоайето на общината демонстрационно устройство. Само за първия час да гласуват се пробваха близо 60 души, като почти никой не срещна сериозни затруднения, пише "Марица". 

Повечето желаещи бяха възрастни хора, които признаваха, че досега са пускали само хартиени бюлетини.

„Не е кой знае какво, но се притеснявах. С тази демонстрация вече съм спокойна”, каза с облекчение Емилия Йочева, която с малки напътствия се справи за по-малко от минута. С тази скорост вървеше гласуването и на останалите участници в демонстрацията.

Емилия пък призна, че това гласуване много прилича на измерването на плодове и зеленчуци на електронните кантари в големите хипермаркети. Само дето стъпките са с две повече. 

Разликата тук е, че всеки получава електронна карта, която трябва да вкара с чипа нагоре в отвора на машината. Трябва да се чуе тихо кликване, което означава, че картата е приета. Дамите с маникюр може да имат затруднения, но трябва да се постараят да натиснат добре, гласят указанията.

След като картата е поставена правилно, следва да се избере партия и да се кликне върху нея. После се натиска още веднъж бутон за приемане на гласуването. Операцията завършва с отпечатването на бележка с QR код, на която пише за кого е гласувано.

Последната важна част от процеса е тази бележка да бъде сгъната и пусната в урната.

70-годишната Златка Узуновасъщо мина през машината за демонстрации и остана приятно изненадана, колко лесно и логично е всичко.

„За първи път виждам такава машина. Беше ми малко страшно, но държа да гласувам и не искам да излезе, че съм била път до секцията и накрая нищо! На 70 години съм  и много не са ми ясни тия технологии, но човек като има желание – става”, обясни жената.

Друга дама от опашката пък обясняваше, че който може да тегли пари от банкомат ще се справи и с гласуването.

Сухите тренировки в общината ще продължат до 16 часа, като засега интересът не намалява, видя репортерът на "Марица".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай