Гранитски: Ще върнем класиците в учебниците

Години наред творческите съюзи в България не получават никаква помощ от държавата, заяви кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР

Гранитски: Ще върнем класиците в учебниците | StandartNews.com

В следващия парламент, заедно със Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти, ще работим за приемане на Закон за защита на българския език. Ще настояваме и за връщане в учебните програми на класиците, които бяха изхвърлени от учебниците по литература. Ще се борим и за увеличаване на часовете по български език и литература. Това каза член-кореспондент Иван Гранитски, кандидат за народен представител от „БСП за България“ в 25 МИР, по време на дискусия на тема "Литература и национална идентичност". В нея взеха участие председателят на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова и Боян Ангелов, който е поет и председател на Съюза на българските писатели. Дискусията беше открита от лидера на БСП – София Калоян Паргов.

Иван Гранитски изтъкна, че през последните години се наблюдава тежка редукция на български писатели от учебниците по литература и история.

„Имаше редица опити за реформи, които бяха замаскирани зад уж благовидни предлози. Но вместо да се пристъпи към една умна редакция на идеологическите елементи в българското образование, под претекста за реформи беше направен опит да се ревизира фундамента на българската литература. Всички – учители, родители и ученици, са потърпевши от тези тежки кастрации на българската литература“, заяви Гранитски, който е основател и собственик на издателство „Захари Стоянов“.

„Трябва да има по един учебник, който да показва стойностната българска литература, която е оцеляла във времето“, смята Боян Ангелов. По думите му ако не се защити българския език и в частност родната литература, държавата ни е обречена на гибел.

„Свободата на печата е в основата на едно демократично общество. Именно поради тази причина толкова болезнено отеква натискът, който се оказва върху българските медии днес. Тази политическа и икономическа зависимост, която изпитват нашите медии, оказва много сериозно влияние върху поведението на журналистите“, заяви от своя страна Снежана Тодорова.

По думите й е много страшно, че нашите управляващи не виждат никаква вина за това. „Всички знаем мнението на премиера, че няма по-свободни медии от нашите“, каза Тодорова.

„Неслучайна е и критиката от ЕС, че ние сме на едно от последните места по свобода на словото“, допълни Гранитски.

„Години наред творческите съюзи в България не получават никаква помощ от държавата. Това е не само скандално, но и абсурдно. Но има държавни субсидии към НПО-та, частни структури и други неясни организации, които извършват една подривна дейност към националната ни идентичност. Надявам се, че в следващия парламент ще има малко по-разумни хора, които да поставят въпроса за една разумна субсидия на творческите съюзи“, каза Гранитски. Според него трябва да има държавна стратегия и политика към тези съюзи и техните издания.

„Да се надяваме, че в следващия парламент ще влезе критична маса от такъв тип мислещи хора, които ще подменят досегашните порочни тенденции“, каза Иван Гранитски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай