Експерт: Машините за гласуване не могат да се манипулират

Те не записват кой човек гласува или в колко часа е подаден вотът

Експерт: Машините за гласуване не могат да се манипулират | StandartNews.com

„За нас по-важно беше да постигнем необходимото ниво на увереност, че машините за гласуване имат комплексна сигурност на защита – това е съвкупност от всички защити и одитни пътеки, които могат да се извършат, за да може да се удостовери съответствието в изборните резултати“, каза пред БНР председателят на Държавата агенция Електронно управление / ДАЕУ/ Красимир Симонски във връзка със сертифицирането на машините за изборите и гаранциите за истинността на вота.

„Ние извършихме едно удостоверяване на една на пръв поглед лесна за функциониране на машина – направихме пълни функционални тестове и изследване на кода, а колегите от Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация извършиха проверка на хардуеъра и съответните сертификати, които трябва да придружават машините.

Машините не могат да се манипулират с устройство отвън - те имат много вериги за защита. След пълните изпитания ние снехме нещо като „пръстов отпечатък, който удостоверява по уникален начин, че софтуеърът, който се използва за гласуване,  е точно този, който ние сме проверили - никой не може да го манипулира след нас - веднага ще се промени този код и това ще е индикация, че има манипулация на кода", разясни експертът.

"Този код е публичен, ние сме го публикували с нашето решение, а всяка СИК ще си го провери в началото на изборния процес, този код излиза с първоначалния протокол, за да види, че не е гласувано преди това. След това гражданите могат да го видят този протокол на вратите на секционните комисии.

Не може да се извършат и манипулации с данните във флашките, защото данните ги има на вече излезлия преди това хартиен протокол и от там нататък няма как да се подправи този хартиен протокол, той става публичен и каквато и да е намеса по него ще даде несъвпадение, гаранитара се тайната на вота в машината", поясни още председателят на Държавата агенция Електронно управление Красимир Симонски.

"В бюлетините не се отчита времето кой човек в колко часа е гласувал, самата машина не знае кой е гласувал, има едно разместване по едни случаен алгоритъм така че, не може да се знае последователността на гласуването. Не може и двама души последователно да гласуват с една и съща карта", каза още Симонски.

По думите му при спиране на електрозахранването се запазват подадените до тогава вотове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай