Българите в чужбина няма да гласуват машинно

Българите в чужбина ще гласуват само с хартиени бюлетини

Българите в чужбина няма да гласуват машинно | StandartNews.com

Българите в чужбина ще гласуват само с хартиени бюлетини. В секциите зад граница няма да има машинно гласуване. Няма да се отбелязват преференции в отделните листи от кандидати за народни представители. Хората, които са подали заявление, че ще гласуват в чужбина, ще бъдат отписани от окончателните избирателни списъци у нас, но ще могат да гласуват по постоянен адрес, ако се приберат в България, информира БНТ.

Най-много българи са заявили желание да гласуват в Турция, Великобритания и Германия. Като заявления от тези страни пристигат постоянно и със сигурност ще се увеличат до 9 март, когато е крайният срок за подаването им. Най-малко - само по едно заявление са подадени в Сирия, Ирак и Афганистан. Подадените вече редовни заявления са над 73 хиляди.

"Имайте предвид, че на предходните избори е имало само 45 хиляди такива заявления. Интересът е голям", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича на 9 март. На 13 март вече ще бъде ясно в кои населени места извън страната ще има открити секции. Очаква се това да бъдат над 420 секции в близо 80 държави.

"Това, че сте подали заявление от едно населено място не ви ограничава. Всеки избирател в чужбина може да гласува в секция, която е най-близка и достъпна за него.Трябва да попълни само едно Заявление, че ще гласува веднъж. Това е форма номер 17", обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Декларацията е публикувана на сайта на ЦИК и препоръката е хората, които ще гласуват в чужбина, да я изтеглят и попълнят предварително, за да не се губи време в избирателните секции.

До 16 март списък с подалите заявления, че ще гласуват зад граница, ще бъде изпратен в ГРАО и тези хора ще бъдат отписани от окончателните избирателни списъци.

"Много хора правят справка в момента и виждат, че все още имената им са част от предварителните избирателни списъци. Срокът е 18 дни преди изборния ден, когато ще бъдат изготвени окончателните избирателни списъци и когато тези имена не би трябвало да фигурират, т.е. служебно трябва да са заличени", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Всеки, който е в чужбина, ще може да гласува в секция, която е открита в съответната държава, независимо дали е заявил или не предварително това. Ако пък някой е подал заявление за гласуване зад граница, но се наложи да се прибере в България, ще може да гласува, като бъде дописан ръчно в избирателния списък.

"Ако към датата на изборите се намира в страната, може да гласува и в секцията, в която е постоянния му адрес и където е фигурирал предходно списъка на избирателите", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Зад граница ще се гласува само за регистрираните в ЦИК партии и коалиции.

Няма да се отбелязва преференция за отделен кандидат от листите. Няма да може да се гласува и за независими кандидати. Вотът ще бъде само с хартиени бюлетини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай