"Барометър": ГЕРБ води над 11% пред БСП

ВМРО догонва партията на Слави

"Барометър": ГЕРБ води над 11% пред БСП | StandartNews.com

Двуцифрена е разликата между ГЕРБ и БСП броени дни преди вота за парламент на 4 април. Това сочи горешото проучване на "Барометър България", проведено в периода 24-28 март 2021 г. сред 888 пълнолетни българи по метода на стандартизирането телефонно интервю. Проучването е осъществено със собствени средства на "Барометър България".

При най-голямата очаквана избирателна активност - 55%, ГЕРБ бие БСП с 14%. При най-ниската очаквана от 32% разликата в полза на партията на Бойко Борисов е 11%, съобщи шефът на "Барометър България" Николай Николов пред агенция ПИК.

https://i.pik.bg/s/news/o/1012/5d04b4c17b656ae1fc813014c7d8e9b3.jpeg

ДПС твърдо е трета сила, изпреварвайки Има такъв народ на Слави Трефонов. ВМРО пък догонва партията на шоумена-политик и изпреварва Демократична България на Христо Иванов, сочат още данните на "Барометър". При каквато и да било избирателна активност Мая Манолова не влиза в следващия парламент.

https://i.pik.bg/s/news/o/1012/1fd21e0dad3da9c40e769faf047b2510.jpeg

Независимо от избирателната активност в 45-ото Народно събрание ще бъдат представени 6 партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, Има такъв народ, ВМРО и Демократична България, сочи още проучването.

"Телефонното проучване показва доста добре колко със сигурност ще отидат да гласуват и колко няма да гласуват. Със сигурност няма да отидат да гласуват 45% от избирателите. 35% със сигурност ще отидат да гласуват - това е твърдият електорат на партиите. Около тази цифра ще се върти избирателната активност на тези избори. Обикновено избирателната активност е около 50-52%", коментира Николай Николов пред ПИК.

"Коронавирусът е вдигнал повече от два пъти колебаещите се - те са повече от 22%", уточни той. По думите едните знаят за кого ще гласуват, ако отидат, но не са сигурни дали ще отидат.

"Другите 9% ще решат в последния момент, но те са плаващи и трудно ще отидат да гласуват. Ако включим тези, които знаят за кого ще гласуват, очаквам около 40% избирателна активност", добави шефът на "Барометър".

Според него БСП държи почти без изменение едни и същи проценти при различната активност. Това се дължи на много свитата периферия на социалистите и причината не е само коронавируса, но и политиката, която се води вътре в партията.

"В момента рекламите на БСП са много скрити. Не знам защо - те са доста неразпознаваеми. Горе-долу успяват да си задържат процентите, но това може да им изиграе лоша шега. Ако БСП успее да задържи 80-те депутати, трябва да бъдат много радостни", продължи шефът на "Барометър".

"ДПС няма колебаещи се. При тях не знаем колко гласове от Турция ще дойдат. Затова засега стоят на трето място. Не ми се вярва, че БСП ще паднат толкова ниско, а ДПС ще дръпнат толкова нагоре. Със сигурност ДПС ще минат 10-те процента, може би ще стигнат до 12%", анализира социологът.

"При покачване на активността "Има такъв народ" може да качи малко над 10%. При партията на Слави Трифонов има един такъв проблем - повече от половината му избиратели са във възрастова група 18-30 години. И тези хора са най-шумни, ходят по митинги, защото нямат ангажименти, но когато дойде време за избори, тях ги няма", категоричен е Николов. Според него е възможно тези избиратели да не отидат да гласуват.

"ВМРО започват от 8% и стигат до 10% в зависимост от активността. Те не отстъпват от своите политики. Те наблягат на консервативните български ценности и си държат едни проценти", каза още шефът на "Барометър".

"При по-високата активност "Демократична България" спада до 3,9%. Те имат твърди избиратели, но нямат периферия и структури. Извън София не са познати, особено в малките общини. "Изправи се! Мутри вън" са 3,2% при 35% избирателна активност, а при увеличаване на активността падат още. Те никога не са имали шанс да влязат в парламента", категоричен е Николай Николов.

Според него "най-вероятната коалиция в бъдещия парламент ще е коалицията ГЕРБ и ВМРО.".

ХАРАКТЕРИСТИКИ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО

Автор на изследването: "Барометър България"

Период на проучване: 24-28 март 2021 г.

Представителност: 888 пълнолетни българи

Метод: Стандартизирано телефонно интервю

Финансиране: Собствено - на "Барометър България"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай