6 мита рухнаха на изборите

7 партии и нито една от тях не може да състави правителство сама или в двойна и тройна коалиция

6 мита рухнаха на изборите | StandartNews.com

И тези избори изненадаха социолозите. Нито пандемията, нито дъждът спряха българите да гласуват. Противно на очакванията до урните отидоха над 40 на сто от избирателите. И показаха, че не желаят повече от същото. Подредиха парламент, в който влизат 7 партии и нито една от тях не може да състави правителство сама или в двойна и тройна коалиция.

Шест мита рухнаха на изборите за 45-о Народно събрание.

Мит 1: Младите са аполитични

Младите в България не са аполитични, какво анализаторите убеждаваха всички през цялото време на предизборната кампания. Младите и в България, и в чужбина извиха километрични опашки пред урните, за да гласуват. Техният вот бе за Слави Трифонов. Всеки четвърти българин на възраст от 18 до 30 години е пуснал бюлетина за "Има такъв народ" сочат данните на Алфа рисърч.

Мит 2: БСП е алтернативата

Докато младите масово пускаха бюлетини за Слави, бабите и дядовците им гласуваха за БСП. Но вотът им не стигна, за да докаже тезата на Корнелия Нинова, че соцпартията е алтернативата. БСП е най-големият губещ на тези избори. Ако ГЕРБ бе тежко ударена от хората и загуби 330 000 гласа, БСП се стопи наполовина. Столетницата се раздели с 400 000 от гласувалите за нея 955 490 души през 2017 г. Безумната подредба на червените листи на принципа "само да са верни на Нинова" донесе своите последствия. Социалистите в Пловдив наказаха лидерката си, която бе водач на листата под тепетата, като гласуваха не за нея, а за Мая Манолова. Дори и при окончателните резултати БСП да се пребори за второто място, то ще е с толкова малко, че резилът остава истински.

Мит 3: Пандемията обединява около ГЕРБ

Рухна и тезата на ГЕРБ, че "грижата за хората в пандемията" ще се върне в бюлетини. Хората ясно показаха, че не оценяват като достатъчно направеното от управляващите през изминалата година на пандемия и локдауни.

Мит 4: Партиите се делят на големи и малки

Традиционното деление на партиите в 30-те години преход на големи и малки остана в неделя в историята. Днес е много трудно да се каже голяма или малка партия е ГЕРБ, при положение, че едва прави 70 депутати. Голяма партия ли е БСП, след като новакът в политиката Слави Трифонов я би. Колко малка пък е ВМРО, след като най-вероятно ще се пребори и този за депутатска група. По-голяма от воеводите ли е Мая Манолова, щом ще има само депутат повече?Днес партиите се делят на защитници на промяната и пазители на статуквото. На мислещи за хората и грижещи се за себе си.

Мит 5: Мая Манова и Христо Иванов са голям фактор

Въпреки гръмките думи по време на кампанията, нито Мая Манолова, нито Христо Иванов се оказаха голям фактор. Демократична България получава 23-а депутати, Манолова - 11. След половин година протести този резултат показва, че хората, които искат промяна, не я виждат в тяхно лице. В разгара на изборния ден Иванов обявяваше през час във Фейсбук, че им сега коалицията му ще има двуцифрен резултат, че "всяка секция, всяка урна, всяка машина е Вашият Росенец", но накрая видя, че истинския протестен вот отиде не при него, а при Слави. Защото ново начало е последното, което може да се каже за градската десница.

Мит 6: ГЕРБ и ВМРО могат да повторят властта с "Още от същото"

"Още от същото" вече не може да се случи. България е на кръстопът. За първи път има парламент, в който разликите между партиите не са толкова големи, че една от тях да командва парада. Съставянето на кабинет ще мине само през отказ от партийното его и политическия инат.Резултатите ясно показват, че вариантът за правителство е то да бъде програмно - на база национални приоритети, а не партийни страсти. Ще имат ли обаче достатъчно сили и мъдрост лидерите да седнат на Новата кръгла маса. И да направят кабинет, чиято първа и основна цел е да извади страната от коронакризата. Или ще полетим в изборната спирала. Следващите дни ще покажат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай