10 изненади на вота

Българите в чужбина решават изборите, хората искат кабинет

10 изненади на вота | StandartNews.com
  • Българите в чужбина решават изборите, хората искат кабинет

10 изненади на изборите донесе вятърът на промяната. Неочаквано ниска активност, два фотофиниша и решаваща роля на българите в чужбина белязаха гласуването на 11 юли. 6 партии влизат в 46-ото НС като истинската война с гласове е за първото и за третото място.

1. Слави първа сила

Слави Трифонов обърна политическия мач в България и партията му "Има такъв народ" вече е първа политическа сила.През целия ден прогнозните резултати на социолозите от България даваха процент - два преднина на ГЕРБ.В 19 ч. обаче истината излезе наяве. ИТН бе само на половин процент разлика от ГЕРБ. 22.1% от гласовете са за хората на Борисов, 21.5% - за "Има такъв народ", обявиха "Галъп" и "Алфа рисърч". Резултатът бе в рамките на статистическата грешка и бе ясно, че с резултатите от вота на българите зад граница партията на Слави печели първата сила.Това стана ясно в 21,30 ч., когато при 70% от обработените резултати "Има такъв народ" получи 24 на сто от гласовете, срещу 23% за ГЕРБ. При това без вота от чужбина. Когато той дойде, резултатите, надявам се, ще бъдат още по-категорични, коментира зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

2. Неочаквано ниска активност

Въпреки силния старт на деня и прогнозите, че независимо от жегата, активността ще е по-висока от тази на 4 април, в секциите към 19 ч. влязоха едва 2,2 милиона българи. До 14 ч. активността бе с около 5 на сто по-висока от тази преди 3 месеца, но жаркия следобед промени нещата. Според едни от анализаторите причина хората да не отидат до машините е умора от гласуването. Според други - това е резултатът от пресичането на купения и корпоративния вот. Столипиново отбеляза абсолютен рекорд по негласуване. Там в секциите влязоха едва 14 на сто от избирателите.

3. Плажовете пълни, секциите празни

Плажовете в България, особено по Южното Черноморие, се оказаха препълнени, а секциите - празни. Причината бе навъзможността на хората да гласуват. Временните секции така и не станаха факт. За да дадат гласа си, летовниците трябваше да се връщат до градовете си. Според изборните правила, за да гласуват на морето, те трябваше две седмици преди това са имат регистрация по настоящ адрес. Така единствено хората с имот по морето имаха възможност да си направят регистрация. Летовниците в хотелите - не.В същото време в Гърция гласуването ставаше само срещу лична карта и обикновена декларация. Така в южната ни съседка се извиха опашки, особено в северната й част. Курортното градче Никити се оказа шампион по гласуване. Опашките не спряха от сутринта. Към 16 ч. дори бяха изпратени допълнително още 300 бюлетини.

4. По-ниска избирателна активност в Турция

Противно на очакванията активността в Турция се оказа по-ниска от тази на 4 април. Независимо от по-големия брой секции, в тях влязоха по-малко хора. Една от причините за това бяха ковид ограниченията.

5. Фотофиниш и за третото място

Лютата битка между БСП и Демократична България е една от големите изненади на вота. Третото място на социалистите към 19 ч. бе на кантар, след като първите прогнозни резултати дадоха равенство от 14,1% между БСП и Демократична България. Вотът на българите в чужбина ще реши и тази битка, обявиха социолозите и напомниха, че хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов бяха сред победителите при българите зад граница на 4 април. В 21,30 ч. резултатите бяха малко по-ясни 13,3 на сто за БСП, 12,7 за Демократична България.

6. Българите в чужбина решават изборите

За разлика от българите, които избраха море и гъби пред гласуването, сънародниците ни зад граница показаха отново по-голяма активност. Улеснение за тях бе и огромният брой секции, разкрити зад граница. Това и осигурените машини премахнаха опашките от пролетното гласуване. Очакванията на социолозите са българите в чужбина да решат крайния резултат.

7. "Изправи се! Мутри вън!" се утвърди като парламентарна сила

Въпреки прогнозите, че едва ли не "Изправи се! Мутри вън!" ще остане извън парламента, защото се е родила от емоциите на протестите преди година, коалицията на Мая Манолова и Отровното трио се утвърди като парламентарна коалиция. Тя дори подобри резултата си, получавайки малко над 5 на сто от гласовете. Това показва, че политиката й за ревизия на предното управление и отстояване интересите на гражданите е правилна и получава одобрението на хората.

8. Тройната коалиция не спаси патриотите

Тройната коалиция между ВМРО, НФСБ и ВОЛЯ не помогна на трите партии и те отново останаха под чертата, както стана на 4 април. Кампанията орел, рак и щука, която коалицията направи, също оказа своето въздействие - хората така и не повярваха в патриотичното обединение.

9. Революция не се случи, но бе направена още една крачка напред

Революция на 11 юли не се случи. Но повишените резултати и на "Има такъв народ", и на Демократична България, и на "Изправи се! Мутри вън!" ясно показаха, че хората искат промяна на модела "Борисов".В същото време българите потвърдиха подкрепата за партийния вот, който дадоха на 4 април - над 90 % от избирателите на всяка партия, която влиза в парламента дадоха отново същия вот, както преди 3 месеца. Прави впечатление, че най-голям процент - 9, се е прелял от "Изправи се! Мутри вън!" към "Има такъв народ". В същото време ГЕРБ е партията, при която 93% от симпатизантите са запазили подкрепата си към нея. Според социолозите причината за това е страхът от разкритията, направени от служебното правителство.

10. Хората искат кабинет, а не трети вот

Хората искат кабинет. Това е основният извод, който направиха всички анализатори за резултатите от вота на 11 юли. Независимо, че има повишаване на процентите при някои от партиите като брой избиратели най-вероятно ще има общ отлив заради ниската избирателна активност. Резултатите показват, че нищо съществено не се е случило във вота в сравнение с април, заяви Андрей Райчев. Това означава, че партиите този път трябва да намерят общ език и да съставят правителство. Защото при трети избори тази година ситуацията ще бъде коренно различна. Още повече, че трите партии, условно наречени на протеста, този път подобриха значително резултата си. Ако преди три месеца те имаха 95 места, сега те със сигурност ще са поне с 10-15повече. Това спокойно може да създаде правителство на малцинството, което да получи парламентарна подкрепа от някои от т. нар. системни партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай