Папа Франциск пише нови правила

Главата на Ватикана утвърди киселото мляко като българско, казва Милена Хлебарова, експерт по протокол и етикет

Папа Франциск пише нови правила | StandartNews.com
  • Главата на Ватикана утвърди киселото мляко като българско и оттук нататък съмнения няма, казва Милена Хлебарова, експерт по протокол и етикет

- Г-жо Хлебарова, кои за Вас бяха акцентите на посещението на папата?
- Папа Франциск дойде на апостолическо пътуване в България, с мисията за благоденствие за мир. Такова е и посланиетo му "Pracem im terris" - "Мир на земята". Той бе така любезен да продължи добрите чувствa за България на папа Свети Йоан XXIII наричан българският папа и на папа Свети Йоан Павел II който ни посети през 2002 година и показа искрената си обич към българския народ.
Има една интересна история с папа Свети Йоан XXIII когато е още монсеньор Анджело Джузепе Ронкали - преди да напусне България, той отива за последно да се сбогува с Нейно Величество, Царица Йоана (майка на цар Симеон), негова довереница и тя на изпроводяк му казва, че сега се сбогува с монсеньор, но при следваща им съвместна среща, ще види папа, в негово лице. След време, нейните думи се сбъдват.  
- Как се възприема подаръкът от кисело мляко за папата?
- Поднасянето на глинен съд с автентично българско кисело мляко на папа Франциск, като част от официалните подаръци, показва, че експертите от нашия протокол добре са си свършили работата. Макар това да изглежда като дребен жест, той носи силно послание, както за нас, като домакини, така и за Негово Светейшество, като скъп гост. Той е обикновен човек и нищо човешко не му е чуждо, още повече, че той широко коментира щастливите си спомени, свързани с киселото мляко, което е наричано българско от баба му в далечна Аржентина. Има и още една полза от цялата история, свързана с киселото мляко - сега никоя друга страна на Балканите не може да претендира, че киселото мляко е тяхно. Просто папата ни окачестви, със своята папска привързаност към този продукт, с важно свидетелство за произход, както се казва в търговията - киселото мляко е само българско и папско!
- До каква степен поведението на Българската православна църква бе адекватно на посещението?
- Като православен християнин, аз приемам по канон поведението на нашия високопоставен клир. Но като обикновен човек, съм щастлива, че Негово Светейшество, папа Франциск бе така любезен да отдели от ценното си време и да посети България и региона.
Той се срещна с Негово Светейшество, патриарх Неофит в Синодалната палата в София, двамата духовни водачи се здрависаха сърдечно и папа Франциск целуна златния православен кръст на нашия патриарх Неофит, в знак на благоразположение и добра среща. Те си размениха подаръци и видимо си личеше доброто им настроение, след разговорите им.
Трябва да се знае, че толкова много години открито противостоене между православната и католическата църква не е възможно да бъде преодоляно с една официална визита. Важното е, че има добра воля и от двете страни, а това е чудесен знак за бъдещето.

- Уместна ли бе реакцията на политиците ни?
- Българските политици през годините винаги с интерес са участвали в правителствени делегации, при посещение на папата за 24-ти май, по повод празника на равноапостолите Св.Св. Кирил и Методий, в град Рим, Италия.
Днес, когато папа Франциск дойде на крака у нас, той е приет радушно, с типичната за българина сърдечност и гостоприемство. Самият папа Франциск ни определи като много сърдечни и каза “Нека се възползваме от гостоприемството на българския народ, за да може всяка религия, призвана да насърчава хармония и съгласие, да спомага за развитието и израстването на такава култура и среда, изцяло пропити с уважение към човешката личност и нейното достойнство".
А политиците ни са част от народа, те са наши представители и думите на Светия Отец, важат и за тях с пълна сила.
Сега, след като приключи визитата на Негово Светейшество, папа Франциск, ще има възможност да чуем идейни мисли, с различен идеологически привкус, изречени от политически личности.
- Разчупи ли папата протокола?
- Папа Франциск неслучайно е наричан "папата на народа". Той често избягва строгите норми на протокола, защото иска да е по-близо до миряните, до техните надежди и обиновен живот. Самият той води и сега скромен, не помпозен начин на папстване, което произлиза от привичките, наследени от йезуитския орден, към който той е съпричастен.
Папа Франциск разчупи строгите правила, както се очакваше, и  отслужи молитва "Царица Небесна" на площад "Александър Невски" с омофора, който му поднесе като дар, премиер-министъра ни, Бойко Борисов. Това е много силен знак, да позлва за богослужене веднага дарената му епископска лента.
Той изрече "Царица Небесна" и пред иконата на Месебрийската Света Богородица, което също е оказване на чест към българския народ и прекрачване на католическите канони. Защото папата е наместникът на Господ Бог на земята и той няма нужда от някой или нещо, за да се моли.
Въпреки драконовските мерки за сигурност и преклонната си възраст, той прескочи загражденията и се докосна до обикновените хора, за да им даде благословия си и да им остави силен спомен от съвместната им среща.
Папа Франциск пише нови правила с поведението си, може би, защото иска да реформира строгите норми на институцията, която ръководи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай