Забавачка дава рамо на бедни семейства

Забавачка дава рамо на бедни семейства | StandartNews.com

София. Нови 75 деца от 3 до 6 години ще приеме разширението на 65-та Обединена детска градина в столичния квартал "Слатина". Сградата е готова, предстои да бъде обзаведена и да отвори врати след два месеца. Освен, че ще реши донякъде проблема с недостига на места за забавачка в квартала, около 30% от приетите хлапета ще бъдат с увреждания или от социално бедни семейства. Мобилни групи от отделите за закрила на детето вече са посетили по сигнал на социалните работници рискови родители и са ги уговорили да запишат отрочетата си на детска градина. За тях посещението на забавачка ще бъде напълно безплатно.

В сградата ще се помещава и център за работа със самите родители от рисковите групи - малцинства, трайно безработни и социално слаби. Психолози, педагози и лекари ще помагат на бременни жени и майки с бебета. Проектът е на стойност от 6.057 млн. лв. и е финансиран със заем на Световната банка по програма за намаляване на бедността сред децата на маргинализирани групи. 1.390 млн. лв. от тези средства са осигурени от Столична община.

Подобна детска градина се строи и в столичния квартал "Овча купел". Той трябва да заработи от началото на 2013 г. Проектът предвижда да изгради центрове за подпомагане на бедни семейства и децата им във всички областни градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай