Учат видинчани на “синя зона”

Учат видинчани на “синя зона” | StandartNews.com


Видин. Кампания за разясняване на правилата за паркиране в центъра набира скорост във Видин, съобщиха от общината в града. “Синята зона” стартира за първи път на 15 септември т.г. Вече са разчертани паркоместата, отпечатани са първите талони. За престой на автомобил в центъра ще се плаща по 1 лев на час, но всяка кола може да бъде оставена на едно място само за 2 часа. Плащането ще става със SMS, но ще има и  общински служители, които ще събират таксата на тези шофьори, които нямат телефони. Ако някой иска да си запази постоянно място, то месечният абонамент за фирмени и  лични автомобили е 50 лв.

В почивните дни зоната ще бъде безплатна. Всяко семейство, чието жилище попада в синята зона, има право на едно безплатно място в нея. Ако има  втора кола, ще си плаща по общия ред.
Преди да стартира платеното паркиране, видинчани са скептични за ефективността от “синята зона”. Те смятат, че ако досега центърът се е задръствал от автомобили, то това очаква сега улиците около него. Защото в бедния град малцина ще плащат да си оставят колата срещу 1 лев за час.

В Монтана, където синята зона е въведена преди 2 години, отчитат слаба ефективност. Приходите на общината за 1 година стигат до 67 000 лв. Парите обаче отиват за поддържане на паркоместата, за заплати на общинските служители, които продават талоните и за отпечатването им.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай