Цяло село търси шише с ракия

Цяло село търси шише с ракия | StandartNews.com


Габрово. За пета поредна година в дряновското село Ганчовец търсиха скрита ракия. Заклети пиячи и разбирачи се събраха за фестивала "Ракия - Магия". За първи път той продължи 3 дни и 2 нощи от  7 до 9-ти септември. На феста никой не се напива, а се търси качество на ракията, се казва в официалния сайт на събитието. 50 избрани домашни ракии в пластмасови шишенца от минерална вода се състезаваха за  първото място и традиционната награда - 50 литрово буре.

Участниците по традиция са само от България. Според регламента, реномирано жури от изтъкнати пиячи и ценители на домашната ракия професионално оценяващо качествата на ракията, определя 10 финалиста. От тях, на втори кръг се избират първо, второ и трето място, като на създателите на елексирите се връчват престижни награди и грамоти. Между кръговете от конкурса се провеждаха игри и се пееха песни за ракията.

Участниците дори се състезаваха в конкурс за най-добро есе, а след това и за най-добро мезе. Според кмета на селото Тодор Маринов не трябва да се бърка състезанието за най-блага ракия със злоупотребата с ракия. 

Една от най-атрактивните дисциплини е откриване на шишето с ракията в състезанието "В едно кьоше седи шише" след финала по светло на следващия ден на поляната край селото се организира закуска за шампиони с боза мекици или шкембе чорба, за да прогони махмурлука сред новаците. Тази година гости бяха Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд, iBand, Ша-Ша, Мискините в повечето от блусовете се възпяваше ракията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай