Тимуровци поправят къщи в Перник

Тимуровци поправят къщи в Перник | StandartNews.com

Перник. Тимур и неговата команда оживяха в Перник. Доброволци започнаха безплатни ремонти на поломените от трусовете къщи. Няколко екипа вече ремонтират покриви на засегнати от бедствието сгради в епицентъра на силното земетресение от 22 май. Това обяви днес министърът по европарите Томислав Дончев, който бе командирован от премиера в града, за да помага за възстановяването му.

24 тимуровци, повечето от които жени, са се включили засега в акцията на спешните ремонти. Преди две седмици едва осем души са изявили желание да работят без заплащане в почивните си дни. Само за няколко дни обаче броят им скочил три пъти. Хората са без специални умения и са събрани чрез неправителствените организации. Държавата им осигурява само нужната застраховка, транспорт до обектите и храна през деня. Министерство на транспорта пък е изпратило група майстори, които ръководят професионално поправката на покривите.Чрез доброволен труд вече са постегнати четири къщи в Перник и околните села. Тимуровците работят на места заедно с наетите по програма „Регионално развитие“ безработни, на които обаче им се плаща заплата от еврофондовете.

Вече са поръчани и първите 10 сглобяеми къщи за най-пострадалите от земетресението, чийто домове са непоправимо разцепени и са за разрушаване. Три от къщите са средни по големина и са за по-големи семейства, другите са малки. Поръчката е на обща стойност 388 088 лева, уточни министър Дончев. Има пари поне за още 10 сглобяеми жилища. Вече е започнало разчистването на поломените постройки и на тясно място ще бъдат монтирани новите. Средствата са от дарителската сметка, която БЧК откри за пострадалите от бедствието в Пернишко.  Според междинните данни в нея са събрани над 740 бона. Само в Деня за Перник SMS-и на номер 1255 са пуснали 20 365 българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай