Търсят собственика на "Меком" с полиция

Хладилната инсталация на месокомбината заплашва с взрив крайдунавския град

Търсят собственика на "Меком" с полиция | StandartNews.com

Силистра. Полицията търси собственика на месопреработвателната компания "Меком"-Силистра, за да спаси от екологичен взрив града.

МВР са тръгнали по дирите на новите чорбаджии по искане на областния управител Николай Димов след като разпоредена от него проверка е показала, че хладилната инсталация в предприятието, пълна с амоняк, цъка като часовников механизъм в изоставената фабрика за месо. При повишаване на температурата опасният газ може да увеличи обема си и да спука тръбите. Това ще доведе до обгазяване на Силистра, категорични са експертите.

Междуведомствената комисия, извършила инспекцията, е установила, че инсталациите в хладилните складове корозират, има течове на амоняк, а задължителната годишна проверка не е извършена. В резервоарите има поне 5 тона амоняк, които действат под налягане. Още 25 тона от опасното вещество са складирани върху индустриалната площадка.

В момента заводът "Меком" е спрял работа. Един единствен служител на длъжност машинен оператор "замразени меса" пази празните халета. Той обаче не може да вземе сам решението за спиране на хладилната инсталация.

Агонията на месопреработвателната фабрика започна през есента на миналата година. Тогава съдия-изпълнител продаде компанията заради натрупани 40 милиона дългове от бившия й собственик Стефан Райчев. Новите акционери от "Дар финанс", за които се знае, че са свързани с банкера Атанас Тилев, отначало обещаха да се заемат с оздравяване на предприятието. Поредица от спорове между бившите и новите притежатели обаче затрудни оперативното управление на компанията и така фабриката бе оставена да бездейства.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай