Семейство от Монтанско остана без къща

Семейство от Монтанско остана без къща | StandartNews.com

Монтана. Роза Павлова и мъжът, с когото живее – Сава, след наводненията останаха без къща, съобщи кметът на село Смирненски Бойка Христова.

В нощта срещу 19 юни по време на проливния дъжд, който образувал висока вълна, двамата били изведени от дома си. Нощта прекарали в кметството, а на сутринта сварили стария си дом опасно напукан. Специалисти от „Пожарна безопасност и защита на населението" са категорични, че постройката може да падне и за затрупа хората вътре. Затова ги убедили да я напуснат.

От вчера стопаните вадят покъщнината и всичко, което може да се използва на новото им място. Двамата живеят в тази къща от дълги години. Засега са се подслонили при сина си, който живее в друга, по-здрава къща.

Над 50 от къщите в селото са наводнени. Под вода са дворове, сутерени и мазета. Пети ден екипи на спасителната служба от Монтана изпомпват водата. Тя е от дъжда, от напълнения и преливащ отводнителен канал и от подпочвени води. Земята е напоена толкова много, че вече не приема и една капка, обясни кметът.

Общината в Брусарци е назначила комисия, която ще мине и ще огледа щетите от наводнението. Тя ще тръгне на обиколка от вторник сутринта. Имаме уверение, че пострадалите от бедствието, ще бъдат компенсирани за щетите, допълни кметът. Разрушени са и три от улиците. В момента по тях не могат да се движат автомобили и друга техника. На много места в селото са струпани на купчини кал, отпадъци и стара покъщнина, унищожена от водата. Чакаме багер от общината да ги натовари и да ги изхвърлим. Докато ни пратят, хора с каруци товарят с лопати и извозват насъбралия се боклук, каза още Бойка Христова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай