Съдът решава за ПУП-а във варненския квартал "Чайка"

Съдът решава за ПУП-а във варненския квартал "Чайка" | StandartNews.com

Дали 54 жалби срещу подробния устройствен план/ ПУП/ на варненския квартал "Чайка" ще го съборят или не, решава съдът. Но дотогава строителство предвидено в него не може да има. Това стана ясно на проведената бурна среща на кмета на Варна Иван Портних с протестиращите срещу ПУП-а. Срещу тях скочиха обаче собственици на имоти, които искат да строят и от 10 години чакат подробния устройствен план. Общо жалбите срещу него са 108, като 15 от тях са срещу застрояването на конкретни имоти, а 54 са срещу целия план и конкретни параметри в него, които влизат в съда. Протестиращите искат ОбС съвет да оттегли решението си за ПУП-а на "Чайка", което вече е обнародвано в ДВ. Чуха се предложения и за референдум. За да се свика извънредна сесия трябва да предложение от 1/3 от общинските съветници, обясни на хората председателят на ОбС Иван Луков, но го контрираха, че и той самият има право да я свика.

"75% от земята в "Чайка" е държавна, 5% -частна, останалата е общинска.Имаме инвестиционни намерения както в останалите квартали да направим площадки и паркове, така че това да се случи и в "Чайка", каза кметът Иван Портних. Той припомни за новите проекти, финансирани с 84 млн. лева на МРР за развитие на градската среда. Част от парите са за проектиране на паркове и нови площадки, след около 3 месеца ще получим парите и ще започнем изграждането им, каза още градоначалникът.

Недоволните от ПУП-а остават в протестна готовност, но ще излъчат група, за среща с общината, но в друг формат, за да е по-полезна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай