Протестиращи в Добрич: От години ни се налага да оцеляваме

Протестиращи в Добрич: От години ни се налага да оцеляваме | StandartNews.com

Служителите в културните институти в Добрич и другите градове от областта също се включиха в националния протест, като проведоха в рамките на обедната си почивка протестно шествие в центъра на града, спирайки пред сградата на областна администрация, където бе изчетена декларация, настояваща за по-добър бюджет за култура през 2016 г. и не на последно място - достойно заплащане на труда на хора с образование и квалификация. Декларацията бе внесена в областна администрация.

Протестът продължи в центъра на града с кратка спирка пред Художествената галерия, където регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева предложи да се обединят усилията между двата синдиката - КНСБ и Подкрепа, и се настоява за повече яснота какво предвижда бюджетът за култура между двете му гледания в парламентарните комисии и ако не удовлетворява, то да се премине към ефективни стачни действия.

Пред "Стандарт" д-р Кремена Митева - главен уредник в литературния музей дом-паметник "Йордан Йовков", която само преди дни получи отличие за принос в изследването и популяризирането на творчеството на писателя заяви, че в бюджет 2016 г. се залагат много по-малко, спрямо 2015 г. пари за култура.

"С колегите излязохме да протестираме, защото не се залагат пари, с които да се съхранява и популяризира културата и да се обогатява книжния фонд на библиотеките, съответно картинния на галериите. От години няма възможност музейните специалисти спокойно да извършват дейността си. Винаги за да се случи едно събитие, да се случи една проява, то тя се прави за сметка на нещо друго, което се пренебрегва. Като имаме предвид, че популяризираме богатството на България, различни културни ценности - движими и недвижими, би трябвало стандартът да бъде нормален за една по-поносима среда за работа, защото сега действително изнемогваме в дейността си и търсим всякакви варианти, за да реализираме иначе многото си идеи. Друг елемент е и адекватното заплащане на труда ни, защото основната част от колегията получава заплати, които все повече се доближават до минималната за страната, а това са хора, които са специалисти, говорят езици" - каза още д-р Митева. На въпрос от колко време не са вдигани заплатите, тя самата не можа да се сети, но смята, че е повече от 5 години. Директорът на Историческия музей в Балчик Радостина Енчева, също бе сред протестиращите, като сподели, че в Балчик общо има шест души в музея, които отговарят за седем обекта. "Налага ни се да сме всичко - музейни работници, екскурзоводи, та дори и чистачки", каза Енчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай