Пожари на всеки час в Пиринско

Пожари на всеки час в Пиринско | StandartNews.com


Благоевград. Четири големи пожара в Пиринския край вдигнаха на крак огнеборците в съботния ден. За по-малко от 24 часа са получени 18 сигнала за огнени стихии в региона. Най-тежка бе ситуацията в благоевградското село Падеш. За щастие пътят раздели огнените езици от къщите на хората, а останалото свършиха пожарникарите и доброволците. Огънят тръгна към 14.00 часа и бушува почти 5 часа, преди да бъде укротен.

Пламъците лумнаха сред сухи треви в дерето, но вятърът бързо ги подгони към селището. На косъм бе спасена от изпепеляване къщата на възрастна жена, но изгоря съседна плевня. „Почти всички мъже помагаха в гасенето – кой с лопати, кой с маркучи и кофи с вода. Към 19,00 часа пожарът бе локализиран. Останаха дежурни, защото в периметъра му все още димяха единични дънери. Изгорели са към 500 декара сухи треви и храсти, както и няколко овощни градини.

В момента обстановката е спокойна, но такъв голям пожар скоро не бяхме виждали, каза в неделя кметът на село Падеш Валери Качулски. Спасени са от опожаряване десетина къщи и стопански постройки, които се намират отдясно на пътя, близо до местността „Ушите”. В квартал „Ораново” на симитли са унищожени 300 декара сухи треви и храсти в горски фонд. Над разложкото село Бачево са изпепелени 60 декара иглолистна гора.

Край гърменското село Огняново са изгорени 50 декара сухи треви и храсти в селскостопански фонд. „Беше много тежък ден, но се справихме. Разбира се, на повечето места ни помогнаха и доброволци. За някои от пожарите има насоки точно кой ги е предизвикал. Става въпрос за човешка небрежност при боравене с открит огън. Но нека полицията да си свърши работата”, коментира „огнената” събота в Пиринско шефът на Пожарната в Благоевградска област Георги Пармаков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай