Омагьосват градинарска чорба с каба гайда

Омагьосват градинарска чорба с каба гайда | StandartNews.com

Велико Търново. Шест казана със зеленчукова супа се състезаваха за най-вкусна градинарска чорба в Златарица. Баби и внучета от тъмно се въртяха край огнищата, за да са първи с гозбите. Надпреварата за най-вкусна супа се състоя за шести път в местността "Черничките".

На първо място се класира отборът от Павликени с главен готвач Нели Друмева. Тайната на нейната чорба била в това, че освен всички зеленчуци, се слага и един кочан царевица, който ври с чорбата. За да е ароматна супата, се поръсват естрагон, джоджен и пащърнак. Цялото готвене става под съпровода на каба гайда, тъпан и акордеон от оркестър "Извор"

Втори са представителите на Мерданя с главен готвач Стойна Узунова, трети  е отборът на църквата "Св. Николай" в махала Лъката, община Златарица с главни готвачи Йорданка Коцева и Димитринка Конакчиева.

През тази година общината спечели проект „Разработване на туристическа маркетингова стратегия и подобряване на туристическата инфраструктура в община Златарица" по Програма за развитие на селските райони на обща стойност 387 312, 34 лв.  По проекта ще бъде изградена сцена за изява на "Златаришката музика", ще се създаде и център за изкуство и занаяти и атракции за посетителите на празника на градинарската чорба, с експозиции на закрито и открито, включително златотърсачество, грънчарство, градинарство, вретенарство, дървени лъжици и др. 

Ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий" в Златарица към клуб „Млад природолюбител", под ръководството на Стефка Николова, са направили импровизирано проучване на местността „Черничките" и по-конкретно историята на трите вековни черници, за да участват в конкурса „Дърво с корен", който се провежда за трета поредна година от „ЕкоОбщност". Те са изработили и изложба с исторически факти и снимков материал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай