Монтираха орли върху най-стария мост в Разград

Монтираха орли върху най-стария мост в Разград | StandartNews.com

В града вече има реплики и на двата прочути столични моста с лъвовете и орлите

Два бронзови орела, разперили крила в двуметров полет, бяха монтирани върху най-стария мост в Разград. Скулптурните фигури са дело на ваятеля професор Стефан Лютаков, ръководител на катедрата по скулптура във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий".

Пластиките ще красят най-старото кръстовище в града, известно от хрониките като „Панчоолу моста". Те са поръчани за изработка на леярна в Сопот специално за знаковия за лудогорския град пътен възел. Птиците, които заедно с постаментите си се извисяват на 4 метра височина, са разположени диагонално една спрямо друга. Специално осветление ще поддържа архитектурния ансамбъл атрактивен и през нощта, съобщиха от кметството.

Новият „орлов мост" е втората реплика в Разград на прочутите софийски пътни артерии, украсени с лъвове и орли. Преди пет години два каменни лъва бяха поставени на моста над река Бели Лом, близо до кметството. Сега вторият мост над реката, който свързва Разград с най-старата му част -квартал „Вароша", е декориран вече като столичния мост край входа на Борисовата градина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай