Масово крадат решетките на шахти във Варна

Рекордът е 32 за една нощ близо до ромската махала

Масово крадат решетките на шахти във Варна | StandartNews.com

Варна. Чугунените решетки на уличните шахти във Варна са обект на масови кражби през последните 3 месеца. Своеобразният рекорд на крадците е 32 задигнати решетки от улица „Девня" само за една нощ, съобщават от общината. Кражбите са най-много по основните варненски булеварди, улица „Девня", както и в района на ромския квартал „Максуда". Равносметката показва, че в момента в града липсват над 200 чугунени решетки. Загубите за общината са значителни, тъй като стойността на всяка една от тях е 40 лева.

През тази година община Варна е похарчила 350 хиляди лева за почистване и поддръжка на дъждовната канализация по улиците. В тази сума влиза и подмяната на липсващите решетки. Местна администрация непрекъснато възлага работа на специализираната фирма „Никман канал сервиз" ООД.

Кражбата на чугунените решетки може да причини сериозни пътно транспортни произшествия, ако гумите на автомобилите попаднат в отворите на уличната канализация. Поради спецификите на есенния сезон, който е свързан със засилен листопад и обилни дъждове, има опасност от наводнения по пътната мрежа. Община Варна сезира за проблема органите на Първо РПУ. Тъй като функциите на Общинска полиция са предимно охранителни, общинският патрул може да реагира само ако установи престъплението в момента на неговото извършване. Тъй като елементите на инженерната инфраструктура са застраховани, предстои общината да направи постъпки пред застрахователите за възстановяване на щетите от кражбите. Идеята за заместването на чугунените решетки с полимербетонови има недостатъци, тъй като те се чупят лесно от преминаващите камиони и други тежкотоварни превозни средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай