Дъждът в Разградско удавил 1000 декара с жито

Дъждът в Разградско удавил 1000 декара с жито  | StandartNews.com

Разград. 984,5 дка с пшеница, царевица, бял трън и грах са залети от дъждовете в края на юни в Лудогорието – съобщиха от Областна дирекция „Земеделие" в Разград. Може и да са повече, тъй като част от стопаните не могат да стигнат до нивите си – признават агроекспертите. Тъй като право на държавно подпомагане имат само собствениците на 100% унищожени посеви, едва двама са подали заявления в земеделските служби в общините Кубрат и Завет.

След отичането на водата стана ясно, че има сериозни щети и по шосетата – отчетоха държавните институции на заседание на Щаб при наводненията към новия областен управител Стоян Ненчев вчера. Два от пътните участъци са затворени за движение, два месеца ще трябват за възстановяването им, както и стотина хиляди лева – обяви шефът на Областно пътно управление Огнян Обрешков.

Това са шосетата между село Острово и град Завет и между градовете Кубрат и Глоджево. По първия участък още при изграждането му не било предвидено отводнително съоръжение в земните насипи и редовно се получавали микроязовири, по второто дупките били толкова дълбоки и широки, че 2-3 коли се побирали в тях. Трето шосе за ремонт е от Разград към Кубрат. Близо до родния град на Лили Иванова водата изровила банкетите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай