Бойко на Тотю: Трябва да си пазиш главата

Премиерът нахлупи каска на социалния министър, за да не пострада в циментов завод

Бойко на Тотю: Трябва да си пазиш главата | StandartNews.com


Враца. Премиерът Бойко Борисов нахлупи предпазна каска на социалния министър Тотю Младенов, за да даде пример как се спазват правилата за безопасност на труда в циментовия завод на "Холсим-България" край врачанското село Бели извор. "Трябва да си пазиш главата", пошегува се Борисов с Младенов.

Министър-председателят и изпълнителният директор на дружеството, което е част от групата на най-големия производител на цимент, бетон и инертни материали в света "Холсим-Швейцария", прерязаха дружно лентата на нова инсталация, която ще превръща в енергия за пещта на предприятието около 35 хиляди тона сортирани боклуци годишно, предимно софийски. В нея са инвестирани 6,5 милиона евро. 1,50 милиона евро от тях се покриват от ЕФРР държавния бюджет чрез оперативна програма "Развитие на конкурентноспособността".

"Днес е празникът на града. Пожелавам Господ да ви пази", благослови работниците Бойко Борисов. Той раздаде парчета от лентата на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на нейни колеги от региона като им поръча и те да зареждат със суровина завода. В предприятието вече работят три подобни инсталации и по договор с Бойко Борисов още като кмет на София в тях са преработени към 90 хиляди тона боклуци от столицата. "Холсим" е пионер по оползотворяването на сортирани отпадъци в страната, подчерта зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева. Със съоръженията си, според нея, предприятието постига три ефекта - намалява количеството на боклуците, вредните емисии и използването на традиционните горива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай