Близо 400 са потърсили омбудсмана на Кърджали през 2013-а

Близо 400 са потърсили омбудсмана на Кърджали през 2013-а | StandartNews.com

Кърджали. 374 граждани от Кърджали са приети и изслушани от омбудсмана на Кърджали по лични и обществени проблеми, породени от действия или бездействия на общински или държавни организации и институции. Съдействие са потърсили и над 10 жители на други общини - Ардино, Момчилград, Крумовград и Черноочене. Това сочи отчетът на обществения посредник за 2013 г.

През периода са постъпили 141 писмени жалби и сигнали, а са консултирани устно 233 души. По всеки един от казуси и са дадени отговори и препоръки на гражданите. „За много от гражданите омбудсманът се е оказал последна възможност да се преборят с бюрократични пречки от различно естество и сме удовлетворени, когато успеем да помогнем на хората", коментира омбудсманът на Кърджали Хакиф Емин.

Най-много от жалбите са заради нерешени проблеми в областта на обществените услуги, детските, образователни и културни институции. Те са близо 40 на сто от писмените сигнали, посочи още той. От тях положително са решени 34, а на 3 е даден отрицателен отговор. На второ място са жалбите, отнасящи до собствеността на гражданите –20 % от писмените сигнали. Голямо недоволство предизвикват услугите на мобилните оператори. Срещу тях са подадени 9 жалби.

Срещу EVN има 4 сигнала, от ВиК са недоволни 3 души. Не са малко и социалните проблеми, 6 % от жалбите са свързани с обществения ред и сигурността на хората.

Хакиф Емин е обществен посредник на Кърджали от 2009 г. Той е единственият омбудсман избран с пълно болшинство от всички политически сили в местния парламент. Преди това е бил дългогодишен общински съветник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай