Александър Сабанов: Силистра е моята кауза

Основни приоритети в работата ми са икономическото развитие, чистотата и развитието на зелените зони

Александър Сабанов: Силистра е моята кауза | StandartNews.com

Имаме огромно културно-историческо наследство, работим за развиване на туризма, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ кметът Александър Сабанов

  • Получихме финансиране за проекти за 50 млн. лв.
  • Ще се борим за финансиране за Драматичния театър и Младежкия дом
  • Заедно ще направим община Силистра пример за развиваща се община
  • Над 1300 доброволци се включиха в кампанията
  • Предвиждаме реализация на проекти с туристическа насоченост по трансграничната програма

- Г-н Сабанов, измина първата година от кметския Ви мандат. Каква е визията Ви за Силистра?

- Моят град е моята кауза. Тук съм роден, тук съм израснал, тук живея и тук работя. 

Силистра е красив, уникален, древен и вечен град. 

Силистра е най-североизточната точка на България. Оттук започва България. 

Силистра е романтичен и вдъхновяващ град на брега на река Дунав. 

Който дойде веднъж в Силистра - винаги се връща. 

Основни приоритети в работата ми са икономическото развитие, чистотата и развитието на зелените зони. Местната власт е най-важната власт, защото е най-близо до хората. От нея зависят градът и домът ни, мястото, на което работим, учим и се развиваме. Да съм кмет на община Силистра е отговорност към всички жители. Уверен съм, че заедно с тях ще успеем да донесем промяна в града ни - едно ново начало. Силистра ще се превърне в чист, приветлив и уютен град. Заедно ще направим община Силистра пример за развиваща се община, в която икономика, граждани и местна власт вървят ръка за ръка. 

- Кои бяха най-големите проблеми в града, които заварихте като кмет и с чието незабавно решение се заехте?

- Още при встъпването ми в длъжност бях изправен пред голямо предизвикателство. Падна т.нар. мокър сняг, който предизвика щети по дървета, скъсани електрически възли и следователно липса на електричество в почти всички населени места. За щастие успяхме бързо да се справим с положението и за по-малко от 48 часа електричеството беше възстановено, а пътищата изчистени. 

Освен това, установих и други проблеми - за 2024 г. общината е нямала нито един проект за кандидатстване за финансиране от държавния бюджет. Заедно с екипа ми разработихме стратегия и преценихме кое ще е възможно да се случи в най-кратки срокове, затова заложихме на междуселищните пътища и такива в промишлените зони на града. Подготвихме проекти на стойност близо 50 млн. лв.

В момента част от договорите, които подписахме с МРРБ вече са във финална фаза. Това е пътят към индустриална зона с. Калипетрово - път, който не е ремонтиран изцяло от 70-те години на миналия век. Удобството, което дава този път е за фирмите, които са в тази част на индустриалната зона и за гражданите, които минават и скъсяват разстоянието с около 4.5 км. от околовръстния път. Изцяло приключи асфалтирането на улица "Харалампи Джамджиев", която е основна за западна промишлена зона на град Силистра. Междуселищният път Професор Иширково - Йорданово е завършен на 100 %, като държа да отбележа, че ремонт не е правен от построяването му през 1964 г. По пътя Богорово - Поп Кралево също се извършват ремонтни дейности.

- Предстои приемането на бюджета за 2025 г. Кои проекти на града ще се борите да залегнат в държавните разчети? 
 

- На първо място ще се борим за финансиране на два ключови за града обекта. Това са сградата на Драматичен театър и сградата на Младежки дом. Ще направим всичко възможно, за да се осигури и финансиране на централната зона на село Айдемир и село Калипетрово, както и на поне два от кварталите в града. 

Всички тези проекти са вече готови, затова ще бъдем подготвени и още с приемането на държавния бюджет за 2025 г. ще имаме готовност за кандидатстване. 

- Предвиждате мащабна програма за облагородяване на всички квартали в Силистра, включително основен ремонт на центъра. Какво предвиждате?
 

- Част от проектиранията в инвестиционната програма за 2024 г. са за извършване на благоустрояване на квартали, централни зони в селата Айдемир и Калипетрово, Общинския пазар в Силистра, стълбите на крепостта "Меджиди табия", част от "Пътеката на здравето", както и централна градска част на Силистра. Като държа да отбележа, че всички подадени заявления за проектиране към МРРБ са започнали. 

Централните зони в две от най-големите села в общината ще придобият изцяло нов вид, като идеята ми е да се превърнат в истински център, а не просто площад. От зората на демокрацията не е правен ремонт на стълбите на крепостта "Меджиди табия". Там ежедневно преминава голям поток от хора, тъй като мястото е подходящо за разходка сред природата. Надявам се, че до края на годината ще имаме разрешително за строеж, за да можем да участваме за финансиране по бюджета за 2025 г.

Благоустрояването на кварталите в Силистра ще промени изцяло техния облик. Предвижда се всеки квартал да разполага с обособени зони за отдих и почивка, както и детски площадки за игра и спорт на открито. Неразделна част от обновяваното им ще бъде изцяло подновяване на всички тротоари и асфалтиране на улици в кварталите с цел безопасно придвижване както на майки с колички, така и на хора в неравностойно положение. 

- Един от успехите ви през първата година на вашия мандат бе почистването на горската територия около крепостта "Меджиди табия", което се случи с участието на всички хора от Силистра. Засадени бяха и 2000 дръвчета атласки кедър в района. Каква е програмата ви за развитие на туризма и особено на културно-историческия туризъм в Силистра?
 

- Първо държа да от бележа, че гората около крепостта е Държавен горски фонд. Всичко, което направихме с доброволците се случи с разрешението и подкрепата на Държавно горско стопанство Силистра. Инициативата привлече над 1300 доброволци. Кампанията се проведе в няколко седмици, като освен граждани и цели семейства, се включиха и много дърводобивни и дървообработващи фирми от региона. Заедно успяхме да почистим цялата горска територия от подраст и след това отрязаните клони и сухи дървета бяха извозени от фирмите. Разбира се, добитият дървен материал е собственост на горското стопанство. 

Но освен почистването, което бе изключително необходимо и належащо, важна част от инициативата бе засаждането на новите дървета. Така освен грижа за съществуващите дървета заявяваме и своята отговорност към бъдещето. След засаждането на дърветата общинското предприятие "Синева" регулярно се грижи за напояването им. 

Категоричен съм, че трябва да продължим опазването на културно-историческото наследство на Силистра и да развием културния туризъм. 

Град Силистра е сред градовете с най-много археологически обекти в България. Работим с различни туристически оператори, които да включат посещение на нашите забележителности. Във връзка сме и с круизни компании и се надяваме в следващата година да имаме туристи, които да предпочитат да спират и тук.

Още една стъпка в тази посока е полученото от частно дружество право за безвъзмездно ползване и управление от Община Силистра на пристанище за обществен транспорт с регионално значение "Ийст Поинт". На него ще могат да акустират туристически кораби, яхти, лодки и плавателни съдове. 

- Предвиждате ли общи туристически маршрути и продукти с побратимени градове в Румъния?
 

- Сътрудничеството ни с нашата съседка Румъния се развива и общината има реализирани не малък брой трансгранични проекти насочени към развитие и подобряване на културната инфраструктура и туризма. Разбира се, това е добра практика, която ще продължи. 

Предвиждаме реализация на проекти с туристическа насоченост по трансграничната програма ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния - България 2021-2027, не само с побратимени на Силистра румънски градове, но и с други наши партньори от северната ни съседка. 

- Какви мерки в подкрепа на младите семейства предприема общината?

- С Решение на Общинския съвет в Силистра от 2022 г. се отпуска еднократна финансова помощ на семейства или самотни родители с новородено или осиновено дете, живеещи на територията на общината. 

Още една мярка е приетото през 2022 г. от Народното събрание решение за отпадането на такса за посещение на детските градини. 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай