200 русенци горят с жилища

Взели ипотекирани апартаменти, строителен бос дължи 5 млн. на банка

200 русенци горят с жилища | StandartNews.com

Русе.  200 русенци могат да останат без дом. Хората са на успокоителни от няколко дни. Те разбрали, че закупените от тях маломерни апартаменти или магазини са ипотекирани в полза на няколко банки заради дълг от 5 милиона лева на строителен предприемач. Хората получили призовки от съдия-изпълнител за опис на имотите им, който предстои на 21 септември. "Платихме в брои за жилището преди две години, никой не ни е предупреждавал, че е ипотекирано", гневно обясни един от собствениците. Сред купувачите има млади семейства, пенсионери, както и руснаци. Апартаментите се намират в седем сгради в двора на бившето АОНСУ. "Държавата е длъжна да се намеси", нареждаха вчера потърпевшите. Част от тях ще търсят съдействие за решаване на казуса и от премиера Бойко Борисов.

Наложена ипотека има върху пет сгради и още две, които са в строеж, замразен в кризата. Земята под тях обаче също е ипотекирана. Най-голямата постройка е бившето общежитие на АОНСУ. Сградата е на 12 етажа, а 33 от апартаментите в нея са ипотекирани от строителния бос. Преди 4 години той броил за имота на общината 6,3 млн. лв. Идеята била да ремонтира старата постройка и да я превърне в модерен жилищен комплекс.

Разтревожените собственици очакват развръзката до две седмици. В средата на септември предстоят преговори с банката за удължаване на кредита, обяснил строителният бос на закупилите имоти. Според адвокати по закон нотариусите не са  задължени да проверяват за тежести на имота, ако някоя от страните по договора не настоява. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай