Защо Студентски град стана Лас Вегас

Гузната роля на държавата не може да се скрие зад гърба на вузовете

Защо Студентски град стана Лас Вегас | StandartNews.com

Преди 7 години пред една дискотека, наречена "Амнезия", бе убито едно момче. Името му бе Стоян Балтов. От тримата осъдени убийци в затвора е само един. Друг бе намерен чак в Южна Африка, но така и не е върнат у нас. От третия пък няма никаква следа. 

Вече е ясно, че възмездие и справедливост за побоя до смърт над Стоян няма да има. 

Едва след смъртта му обаче държавата установи, че дискотеката, станала причина за амнезията на немалко млади хора, е незаконна. 
Тръгнаха проверки, започна да се говори за имотите на университетите и за какво точно се отдават те. Вдигна се малко шум - и амнезията се върна отново. До днес. 
Докато УНСС поиска пари, които държавата му е обещала, за да завърши един корпус за обучение, и веднага стана ясно, че висшето училище отдава част от имотите си за дискотеки и чалготеки. И че най-вероятно не е единственото. 

Само че се премълчава, че това стана с благословията на държавата, която превърна за нула време Студентски град в Лас Вегас по времето, когато всеки ловеше риба в мътна вода и нотариалните актове никой ги нямаше за нищо. Десетки реститути и обикновени мутри се сдобиха с разрешение да строят преместваеми павилиони в Студентски град, за да ги превърнат в кръчми и чалготеки, в които бъдещето на нацията да дава по петдесетачка на вечер, за да му пее Преслава на уше. 
Всъщност не - по-вероятно е бъдещето на нацията да не припарва дотам, освен на осми декември, когато му се прииска културна програма, а в останалото време да се чувства маргинализирано в столичния Лас Вегас, където споделя стая с още двама съквартиранти. 
Всичко това - благодарение на липсата на устройствен план на Студентски град, който внезапно се оказа не толкова студентски. 

Той се изчалгари до такава степен, че самото образователно министерство успя да загуби своя сграда и друг да я отдаде за чалготека, която след това стана и обект на проверка на МВР къде се разпространяват наркотици. Става дума за прословутата "Цецо Спасов", която бе една от малкото дискотеки, преди демокрацията да ни залее, и за чието връщане министерството още води дела. 
В сайта й /под настоящото име "Плаза"/ пише, че се предлагат попфолк, наргиле и прочие житейски радости, а "Коментатори" отдолу пишат "pieneto kofti koponat tup" /Надявам се да не се нуждае от превод/. 
Щом като една държавна институция не е успяла сама да опази имота си, как ще проверява тези на подопечните си университети? Да не говорим какво става от години с бившите пионерски лагери, които са част от базата на ведомството и в които, при добро желание и правилно отдаване под аренда, биха могли да почиват деца. От тях май работят само 30. 
Ама ако и техните обитатели напишат "Пиенето кофти, купонът тъп", лошо ни се пише. 


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай