За юмрука, продънената лодка и бесилото

Президентът и Христо Иванов затънаха в политическото блато, в тинята се мятат обвиняеми олигарси

За юмрука, продънената лодка и бесилото | StandartNews.com

 Мнозина си помислиха, че президентът Радев вдигна юмрук, за да поздрави първите протестиращи. Сега, от 20-дневната дистанция, се оказва, че в ръката си е стискал камък на омразата, който с такава сила метна в политическото благо, че яко размъти водата в обществото. От дъното се събудиха най-ниските страсти и изплуваха най-страшните скелети, които се понесоха към брега на вълните на протеста. Или както е модерно сега да се казва, на запалената енергия от младите.

Порасналите деца искрено вярваха, че крачат рамо до рамо със съмишленици, чиято обща цел е „да изметат мутрите от властта“ и да видят гърба на Борисов. По болезнения начин разбраха, че идва не краят на кабинета, а началото на предизборната кампания – и за премиер, и за парламент, и за президент.

Нормално е сега да са отвратени и озлобени. Накъде гневът ще насочи енергията им, тепърва ще видим. Но докато не припознаят лозунга отпреди 30 години „Времето е наше“, политическото блато ще продължи да взима за жертва всеки начинаещ плувец, решил да го нагази. Без значение дали става дума за талантливия студент, завърнал се от чужбина по неволя или за брилянтния пилот, кацнал в президентството заради променен летателен план.

Пандемията, рано или късно, ще си отиде. А с нея България ще напуснат и младежите. Много вероятно е да не се върнат изобщо другата година, ако вътрешният им глас им заговори: Помниш какво се случи миналото лято

Тези, които размътиха политическото блато обаче остават тук заедно със символите, които олицетворяваха на протеста. Радев – със свития юмрук, градската десница – с продънената лодка, а обвиняемите олигарси - с опънатото бесило.

Радев сигурно ще продължи да стиска юмрука, но това вече няма да е знак за протест. А за арогантност. Като позицията му в защита на Еленко Божков, член на Стратегическия му съвет, който участва в саботажа на метрото. Вместо да се разграничи от акта, изключително близък до тероризъм, президентът обяви, че хората от стратегическия му съвет не работят на "Дондуков" 2, затова могат да изразяват позиция по какъвто начин преценят.

Радев се доказа като добър чертожник на разделителни линии, но се провали в очакванията, че в името на държавата може да ги премахне. Като военен най-добре знае, че прокопаването на окопи печели време, но не и войната. Но битката му за измъкване от блатото тепърва предстои.

Героят от политическото блато Христо Иванов също се оказа преждевременно окъпан в народната любов Гумената лодка, с която акостира на „Росенец”, започна да издиша от момента, в който театрално плонжира пред младежката толерантност в имението на Доган. Но се спука с пълна сила в скалите около "Буджака", където неговият авер и покровител Иво Прокопиев крие къща за милиони, чийто масивни дувари спират достъпа на туристи до бурното море на Созопол.

Двойният стандарт е емблема на умните и красивите още от времето на Костов. Но той няма да помогне на Иванов нито да превземе мечтания стол на Гешев, нито ще му осигури печеливш билет за следващия вот.

Затъването в блатото на омразата срещу ДПС никога не е носело попътен вятър, а пропадане в тинята. Там, където са олигарсите с обвинения. Вдъхновени от хазартния бос Васил Божков, те не протестират, направо бесят. Нямат скрупули да палят фитили, да бият полицаи, да спират метрото и да провесват въжетата на смъртта в центъра на София. С директна препратка какво искат да сторят както на главния прокурор, така и на всеки, който предпочита „Бояна” пред „Драгалевци”.

Някога един от бащите на демокрацията Мишо Неделчев обясняваше какво означава демокрацията с думите: ти имаш свободата да ме удариш, но твоята свобода свършва там, където започва моят нос. Правото на протест е изконно и неизменно. Но то престава да бъде справедливо, когато се превърне в юмрук, бесилка или торпедо, пък било то и във вид на гумена лодка. Защо оредяха площадите ли? Защото младите първи разбраха това.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай