Ирина Катеринска не готви без масло и хъс

Катеринска признава, че първата й питка била твърда като камък

Ирина Катеринска не готви без  масло и хъс | StandartNews.com

Ирина Kатеринска е любител кулинар с три малки, непретенциозни, но много интересни книжки. Във всяка една от тях тя събира любимите си рецепти за празници като Коледа и Великден или за есента, които се радват на голямо внимание сред запалените по готвенето. Нейната страст обаче се разпалва още от детството. "У дома винаги се приготвяше вкусна храна. Майка ми, баща ми и баба ми са чудесни готвачи, а и всички обичаме да си похапваме, така че едното води естествено до другото", разказва тя. В момента живее в Германия заедно съпруга си - късметлията, който може да опитва пръв всички вкуснотии. "Неусетно продължих традицията на апетитните вечери и десертите от детството. Колкото повече готвех, толкова повече се увеличаваше любопитството ми към различни ястия", допълва Ирина.

Като всяко начало и това не е лесно. Макар да се справя с по-сложни блюда, някои от по-простите доста й се опънали - като кекс и домашен хляб например. "Питките се оказаха предизвикателство. Първата ми содена за Бъдни вечер беше много красива, но твърда като камък", спомня си със смях Ирина. Никой не посегнал към въпросната погача, но пък семейството я използвало няколко месеца за украса. Ирина има доста неуспешни опити и с кексовете. "Или ги препичах, или оставаха сурови отвътре, или пък не бухваха изобщо. Сигурно затова и до днес не обичам да правя кексове, замествам ги с мъфини", признава си тя.

Животът в Германия й дава възможности за опознаване на нови вкусове, рецепти и изживявания, но признава, че в немската кухня й липсват богатството на подправки и разнообразие. "Това понякога ме отегчава, но не я прави по-малко интересна. Няма продукт, който да не мога да намеря тук, за да приготвя любимите български ястия", разказва кулинарката. Страда обаче по недостатъчния избор на пресни салати в ресторантите.

Сред най-незабравимите й гурме преживявания са два дни, които прекарва с приятелката си от Ливан и нейната свекърва. "Учеха ме как да приготвям техни традиционни ястия - от ориз с шафран и кедрови ядки през трудоемкото къббе до десертите, посипани с шамфъстък и сладки сиропи", връща лентата с вдъхновение Ирина. Оттогава са й останали няколко любими лакомства - ливанският хумус и сиренето халуми със заатар. Въображението й обаче превключва на по-висока скорост, когато стане дума за предпочитани вкусове - крем-супа от броколи, сандвичи с кашкавал, мляко с какао, бадемов марципан, смесен с много ядки и ром, прясно изпечен козунак с мармалад от сливи, шотландски маслени сладки...

Готвенето за Ирина е предимно интимно преживяване, сладостите от което събира в малките си книжки. Кулинарните й амбиции обаче са само за повече нови вкусове. Не мечтае да печели пари от страстта си, нито пък да има собствен ресторант. Но ако може да радва хората с вкуснотиите си, то това би ставало в собствена пекарна, в която хитовете биха били щоленът за Коледа и козунаците за Великден. А ако случайно някой известен готвач й предложи партньорство, би си избрала това да е почутият Гордън Рамзи. Дотогава обаче тя продължава със собствените си приключения в кухнята, където не влиза без масло и ентусиазъм, защото всичко друго би било изневяра на себе си.

Последното й издание ("Ентусиаст") е посветено на прекрасните месеци в злато и кафяво и съдържа 32 вкусни рецепти. "Малка книжка за есента" е кратък сборник-наръчник, включващ традиционни български блюда и прелести от западната кухня. В него има страхотни идеи, които носят разнообразие в зимните дни. В книжката Ирина учи как се направи сладко от киви и банан, от кестени, круши и моркови. Дава съвети за кисели краставички, мариновани лимони и сушени домати. Тиква, кестени, хумус и много други сладки изкушения са подредени в кокетно издание с красиви илюстрации.

РЕЦЕПТИ

Пълнена печена тиква

Всяко семейство предпочита различен десерт - дали ще бъде тиквеник, постна баклава или ябълков щрудел, той е винаги вълшебен завършек на вкусната поредица от ястия. Пълнената печена тиква е още един вариант, който се приготвя по-бавно, но пък резултатът е невероятен - щом се вдигне капачето й, от сърцевината лъхва магията на печени сладки ядки, сушени плодове, локум и нежен дъх на портокал.

Начин на приготвяне: Тиквата се измива, отгоре се изрязва капаче, издълбават се семките и част от сърцевината. В купа се смесват всички ядки и сушени плодове, локумът се добавя, нарязан на парченца, и се разбърква с меда, канелата и портокаловия сок. С тази смес се пълни тиквата, слага се в тава (захлупена с отрязаното капаче), на дъното на която има вода. Отгоре се покрива с алуминиево фолио. Така се пече около 1 час на 170 градуса, да се задуши хубаво. След това се маха фолиото, сваля се капачето и се допича до готовност - още около 30 минути.

Необходими продукти: средно голяма тиква, 100 г бадеми, 100 г лешници, 100 г орехи, 50 г сушени кайсии, нарязани на парченца, 50 г стафиди, 50 г сушени червени боровинки, 50 г захаросани портокалови корички, 50 г локум, 2 с.л. мед, 3 с.л. портокалов сок, 1 ч.л. канела.

Десертни портокалови корички

Необходими продукти: 4 портокала, 600 г захар, 400 мл вода, 200 г натурален шоколад, фина захар за овалване. Начин на приготвяне:

Портокалите се обелват и корите им се нарязват на тесни парченца. Бланшират се три пъти във вряла вода, по този начин ще се премахне горчивината им. В тенджера се смесват водата и захарта и се загряват, докато захарта се разтопи напълно. В сместа се пускат портокаловите корички и се варят, като се разбъркват от време на време на бавен огън около 40 минути. Или докато придобият "стъклен вид" - станат леко прозрачни. Изваждат се от сиропа и се подреждат върху хартия за печене.

Ако искате да бъдат покрити само със захар, в този момент се овалват в нея (така са подходящи за директна консумация или за влагане в бисквити, сладкиши, щолен). Ако желаете да са в шоколадова обвивка, трябва да се изчака да се охладят и изсъхнат напълно - най-добре 24 часа.

Шоколадът се разтапя на водна баня и портокаловите корички се потапят внимателно в него или се намазват с готварска четка от всички страни, след което се оставят отново да изсъхнат напълно.

Бонбони със сушени сливи

Необходими продукти: 200 г сушени сили сливи, 150 г бадемов марципан, 2 ч.л. ром, 100 г натурален шоколад. Начин на приготвяне: Бадемовият марципан се размесва в купа с ром, докато се получи хомогенна смес. Всяка слива се разрязва на половина, като не се стига до края, естествено, без костилките. От марципана се откъсва малко парченце и се слага в нея. Сливата се притиска между дланите и се оформя в топче с въртеливи движения. Натуралният шоколад се разтапя на водна баня. Сливите се потапят в него с помощта на чаена лъжичка и се подреждат върху застлана с хартия за печене дъска. Слагат се в хладилника за час, за да се втвърдят, но най-добре е да останат цяла нощ, за да се смесят добре всички вкусове.▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай