Брак мой, враг мой

Прочети, преди да слушаш Менделсон

Брак мой, враг мой | StandartNews.com

Според мъдреците бракът е крепост. Тези, които са отвън, дават мило и драго да влязат вътре, а тези в нея се чудят как да избягат навън. Кой е по-доволен и по-прав е трудно да се каже. В определен период от своето развитие човечеството е стигнало до извода, че: Семейният мъж живее като куче и умира като човек, а самотникът живее като човек, но умира като куче. По този повод заклетият ерген веднага би отсякъл, че заради някакво лъскаво погребение с подсмърчаща съпруга и фалшиви роднински въздишки не си струва мъжът да похарчи най-хубавите години от живота си.

Френският писател Марсел Жуандо твърди: От момента, в който човек приеме да свърже своето съществуване с това на някои други същества, трябва да се откаже да съществува. Сериозен мъж, женил се седем пъти, преди всяко изслушване на Менделсон казваше, че този път ще му е за последно. След поредния развод обаче мигом му идваше друг акъл. Не мога да не бъда женен отсичаше, въпреки че фактите и биографията му показваха точно обратното. Той наистина не можеше да бъде... но женен. По-долу посочваме пет причини, които трябва да знае всеки запътил се към ритуалната зала. Те могат да откажат от женитба дори Ромео. Но не и Жулиета. Защото, ако определението стара мома винаги звучи малко тъжно, то на старите ергени продължава да се гледа като на по-умната, достойна и благородна част от широкия мъжки свят.

Свободата

Всички мъже са се родили свободни, но някои от тях се оженват.

Х. Логън

Няма страница в историята, в която да не се разказва за поредния герой, пожертвал се за свободата. И в същото време, всеки ден, десетки хиляди се подреждат чинно пред ритуалните зали и срещу прибързан подпис, горчива целувка и чаша евтино шанпанско поднасят на табличка онова, което и според Шандор Петьофи, и според Дон Кихот е безценно. За свободата любовта си аз да жертвам съм готов, казва поетът. Свободата Санчо е на върха на копието, съветва хидалгото, намеквайки, че за нея винаги трябва да се бориш.

Но това е друга сбобода, ще кажете. Нека не сравняваме несравнимото. Всъщност по-голяма и по-малка свобода няма. Веригите: по-къси или по-дълги, тежат еднакво, оставят рани. А този, който ги влачи, мисли само едно - как да ги разкъса. Брак мой - враг мой!, казва Нерсесов. И сигурно е имало защо.

Портфейлът

Преди да сключат брак, тя беше негова секретарка, а сега му е касиерка.

Дж. Остин.

Да перефразираме една поговорка: По дрехите посрещат, а по портфейла изпращат. Резултатът не е много логичен. Мъжете с пълните портфейли не ги изпращат. А веднага тръгват с тях. Защото те изведнъж се оказват най-красивите, умни, синеоки и високи екземпляри, които е създала природата. Досущ двойници на Брат Пит. Това е положението до онзи подпис, след който брачното свидетелство става най-важната част от семейния архив. От този момент портфейлът вече ускорено започва да изтънява. Става фин и елегантен, сякаш е на диета. Особено след поредната разходка из МОЛ-а. А къде е синеокият и чаровен мъж ли питате? Изчезна изведнаж. Бракът го превърна в обикновен досадник, от чиято красота вече никой не се интересува.

Рогата

Изневерите на жените не развалят ни най-малко лицето им.

А Франс

Колко красив е еленът, изправил гордо огромните си тежки разклонени рога. Женитбата дава огромен шанс на мъжа да се сдобие с подобна хубост. Защото истински порядъчната дама слага рога единствено на съпруга си. Това е нормалното. Любовният триъгълник. Класиката. Изключение са тези необуздани развратни жени, които изневеряват дори и на любовниците си. Те, ако има правосъдие, наистина ще врат в пъкъла.

В малкия консервативен град N изтерзан съпруг хвана младата си красива жена в леглото на собствения си брат близнак. Каква драма. Като най-близък човек той го бе натоварил с отговорната задача да я пази, докато е в командировка. След като мисията се провали, нямаше човек, който не само да не оправдае, но и да разбере тази изневяра. Телата и характерите на близнаците си приличаха като две капки води. Какво тогава търсеше прелюбодейката? Дори свекърва й си остана същата.

Тъщата

Дори хиената е по-хуманна от тъщата: Звярът те оставя да умреш, чак тогава те изяжда.

Кротък мъж, провинциален хоров диригент и заврян зет, беше кръстил благоверната майка на съпругата си Осамка бен Ладенка. От време на време я наричаше и терористка. Музикантът оцеля, защото тъщата така и не разбра какво й казва. Беше глуха. Отиде си на 92. Диригентът изпи бутилка ракия и за първи път, откакто се беше оженил, се усмихна.

Надзирателят:

- Тъща ви е дошла на свиждане.

- И това ли влиза в присъдата...

Това е анекдот. За тъщите има много. Повече от "Болшая съветская енциклопедия". Науката все още не е обяснила, защо тези толкова мили и всезнаещи жени са така презирани. Та нали точно те са дали живот на любимите съпруги. Истината е, че мъжът е като нежно цвете. Уязвим и крехък. Точно това, което не е тъщата. Тя е валяк. Тъпче без милост. Ако зетят е асфалт, отдавна да бе станал магистрала.

Спокойствието

В пустинята една мисъл утешава: яздиш на камила, а в брака камилата не слиза от гърба ти.

Христо Смирненски

Илюзия е понятието спокоен семеен живот. Такова нещо не съществува нито в литературата, няма го в киното, дори в театъра. Още по-малко в панелния блок и вход, който населявате. Семейството, както са казали философите, е единство и борба на противоположностите. Затова всеки, който чуе Менделсон и усети халката, стегнала пръста му, трябва да се подготви за тежък дефицит на спокойствие. И за война. Невис разказва за онзи мъж, който е знаел шест езика и въпреки че жена му говорела само един, никога не можал да я надприказва. Лошо. Мъдреци съветват да не се радвате дари когато съпругата ви стане мила с вас. Защото това е сигурен признак, че нежната ви половинка вече не е само ваша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай