Ако Джонсън е премиер, Брекзит може да е без договор с ЕС

Европейските партийни семейства ще трябва да търсят сложен баланс за новите постове, казва Любомир Кючуков

Ако Джонсън е премиер, Брекзит  може да е без договор с ЕС | StandartNews.com

Европейските партийни семейства ще трябва да търсят сложен баланс за новите постове, казва Любомир Кючуков,  директор на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи.

 

- Очертават се непреодолими поне засега различия между Германия и Франция относно наследника на Юнкер. Има ли шанс за съгласие за едно име на срещата на 30 юни, господин Кючуков?

- Проблемът е доста по-сложен. Той не опира просто до споразумение между Германия и Франция. Френско-немският консенсус е задължителен и той ще бъде постигнат. Но само той не е достатъчен. Защото освен на междудържавно равнище, преговорите се водят и между партийните семейства на общоевропейско ниво. Не става дума и за излъчване на едно-единствено име – позициите, които се разпределят, са пет (председател на Комисията, председател на Съвета, председател на Европарламента, председател на Европейската централна банка, върховен представител по външната политика). И те вървят в пакет, т.е. трябва да бъдат постигнати баланси между партийните семейства в ЕП, между държавите – големи и малки, стари и нови членове, южни и северни и т.н. Ситуацията се усложнява и от обстоятелството, че за пръв път от 40 години ЕС няма да бъде управляван от голяма коалиция между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти. Иначе казано, сега имаме не двама, а четирима преговарящи (заедно със Зелените и либералите – вече под ново име, и с партията на Макрон в редиците си). И всичко това при базисната хипотеза, че ЕНП няма да се изкуши да търси съдействие с трите формации, стоящи вдясно от нея – консерватори, евроскептици, националисти и популисти, а ще остане част от сегашния преговорен формат.

Все пак до края на месеца трябва да има ако не съгласувани имена, то поне принципна договореност за разпределение на позициите между тези четири партийни семейства – защото ЕП започва работа на 2 юли и трябва да избере своя председател – а тази позиция е част от общите баланси.

- Мислите ли, че Ангела Меркел ще промени мнението си и ще се съгласи да бъде председател на ЕК, за каквото призовава френският президент Макрон?

- В политиката нищо не би следвало да се изключва априорно, но все пак подобен ход би бил сериозна изненада. Поемане на ръководството на ЕК от страна на действащия германски канцлер би означавало, че в ЕС действително чувството за спешността на намиране на решение, дълбочината на проблемите, необходимостта от консолидация на Съюза и нуждата от силно лидерство (подплатено с дългогодишния управленски опит на Меркел и водещата роля на Германия в Съюза) са доминирали над всички останали съображения.

- Как според Вас ще гласуват представителите на Великобритания? Или пък ще се дистанцират?

- Ако говорим за представителите в Европарламента, то най-логично е британските депутати да гласуват разпръснато, в съответствие с решенията на съответните партийни семейства. Още повече, че няма да има британски кандидатури, което да създаде условията за по-единен национален вот.

- Борис Джонсън ли ще е новият премиер на Обединеното кралство?

- След като вече получи подкрепата на депутатите от Консервативната партия, на Джонсън му предстои да спечели и общопартийния вот. А още по-проблемно за него може да се окаже оглавяването на правителството и най-вече задържането на този пост. Консерваторите разполагат с много крехко парламентарно мнозинство, а коалиционната Демократична юнионистка партия на Северна Ирландия, която го осигурява, не приема идеята за Брекзит без договор – защото това не решава ключовия въпрос за границата между двете Ирландии и може да доведе до възобновяване на кръвопролитията в Ълстър. А Джонсън многократно е казвал, че излизането без договор е напълно приемлив за него вариант. Все пак, ако той е премиер на страната към 31 октомври, когато изтича отлагането, то вероятността ОК да напусне ЕС без договор би била значително по-висока.

- По какъв начин би се отразил изборът на нов премиер на поведението на британските евродепутати?

- Няма основание да се очаква, че поведението на британските евродепутати би се повлияло съществено от избора на нов премиер. Всички те са избрани в условията на течащ Брекзит, при дълбоко разделено общество и конфронтирана политическа класа в страната, декларирали са своите лични позиции и е най-логично да продължат да ги отстояват и в Брюксел – независимо дали са за напускане или за оставане в ЕС.

- Как Вие виждате по-нататъшния диалог на Великобритания с ЕС? Новият премиер би ли могъл да договори нова сделка по Брекзит?

- Предоговаряне на споразумението е практически невъзможно. Първо, защото постигнатото бе максималният компромис, на който двете страни са готови да отидат. Второ, защото ЕС отказва да се ангажира с нови преговори. А и позицията на Джонсън не създава очаквания за възможен компромис. Нещо повече, твърде трудно би могло да се стигне и до ново удължаване на сроковете. В края на октомври би следвало да приключи дейността си сегашната ЕК, което определя и времевия хоризонт на възможните преговори. Но по-важното е, че всичко доказва, че проблемът не е в недостига на време, а в отсъствието на съгласие – в самото Обединено кралство.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай