Четвъртък,

Вкарахме се в ужасен демографски капан

От: Администратор -
A
A
A

Кои са най-горещите теми преди началото на новия политически сезон и кои са актуалните законодателни инициативи на коалицията Обединени патриоти ? Може ли да бъдат принудени ромите масово да ходят на училище и как, за да се постигне интеграцията им ? "Стандарт" потърси за коментар заместник -председателя на парламентарната група на ОП и заместник- председател на ВМРО Искрен Веселинов.

- Господин Веселинов, скоро стартира новия политически сезон. Кои са приоритетите на Обединените патриоти като част от управляващата коалиция ?

- За нас особен фокус представляват няколко теми. На първо място това е завършването на революционните промени, които започнахме в гражданското право. Става въпрос за Гражданско-процесуалния кодекс и премахването на фигурата на "вечния длъжник". Тези правила, които предлагаме и които ограничават до голяма степен контрола на частните съдебни изпълнители, защитават длъжника, който при сега действащата правна уредба е често потърпевшият в тези отношения. Много важен е и законът за частния фалит, който внесохме непосредствено преди лятната ваканция.


- През май казахте, че следващата ви законодателна инициатива ще бъде сериозна преработка на Закона за вероизповеданията, който да ограничи влиянията на институционално ниво. Мнозина видяха като бомба със закъснител ролята на имамите, които получават заплатите си от Турция. Какво стана с проекта?
- Имаме готов проект, който сме консултирали сериозно с институциите, с Дирекцията по вероизповедания, и с Министерство на образованието. Става дума за нашето желание да прекратим финансирането отвън на вероизповеданието, да има по-ефективен контрол на тяхната дейност и да се следи съответно за прояви на радикализация и опасност от зараждането на тероризъм. В тази посока са и предложенията в Наказателния кодекс. Знаете, че имаме внесени предложения за криминализиране на проповядването на радикален ислям, както и на други такива недемократични идеологии. Продължаваме да смятаме, че неправителственият сектор трябва да бъде поставен в по-сериозен фокус за това кой какви организации може да финансира отвън. Не сме далеч от мисълта да подновим дискусията за организациите на съдиите, които да могат да получават само европейско финансиране, но да не се обвързват с договори в чужбина.

- Как вървят нещата с антикорупционното законодателство, около което имаше много дебати ?
- Антикорупционният закон е част от приоритетите на правителството и на управляващата коалиция. На 1 септември в първия ни работен ден ще има такава дискусия по инициатива на министъра на правосъдието Цецка Цачева.

- Влизането във властта на Патриотите беше съпроводено и с доста скандали. Опасявате ли се от провокирането на нови ?
- За мен може би основното е да излезем от режима на скандали, в който ни вкараха БСП в миналия политически сезон заради "Цумгейт". Разрази се един безсмислен дебат, който на практика скачаше от скандал в скандал, без да се търси сериозната политическа дискусия и силно се надявам политическата класа да прояви повече зрялост през новия политически сезон.

- Очаквате ли в чисто партиен план увеличение на опозиционния натиск и възможно ли е да се появят търкания между НФСБ, ВМРО и Атака?
- БСП атакуват Обединените патриоти последователно, смятат вероятно ,че сме по-слабото звено в коалицията, но мисля, че техният анализ е подвеждащ. Мисля, че няма проблем в коалицията. Става дума за някакъв елемент на отговорност пред хората, които са гласували за нас. Ние трябва да довършим мандата и нещата, които сме започнали в него.

- Кабинетът "Борисов 3" си постави амбициозната задача да принуди ромите масово да ходят на училище. Оптимист ли сте, че това може да се случи и изобщо възможна ли е интеграцията на обитателите на гетата ?
- Със сигурност ромите могат да бъдат принудени да ходят на училище, както са били принуждавани в едно недалечно минало. Просто Обединените патриоти имаме ясна позиция по въпроса. Не можем да продължим практиката на социален паразитизъм на тази група, която ползва обществения ресурс единствено да се самовъзпроизвежда. Тя вижда в този начин на употреба на социалните фондове и някакъв начин за разширяване на своето влияние, култивира едно чувство за безнаказаност. И като цяло според нас представлява заплаха за социалния и етническия мир. В това отношение е необходимо строго приложение на закона и задължителна социализация на ромите - на база образование, на споделяне на обществените ценности.

- Отприщва ли битовата престъпност етническа вражда ?
- Това вече е факт. Примерите са много - случаите в Асеновград, Катуница, Гърмен, където видяхме усещане за безнаказаност на ромите. Освен, че демонстрират как могат да правят каквото си искат, те смятат, че обществото е длъжно по някакъв начин да ги обгрижва. Нещо, с което няма да се примирим като част от управляващата коалиция. Ще искаме и налагаме промяна. Поредната стъпка в тази насока е новият полицейски участък в Асеновград.

- И това беше повод за протести. Имат ли основание да са недоволни ромите?
- Ромите са недоволни, но какво от това ? Този участък не идва, за да им причинява дискомфорт, а за да осигури спазването на закона именно от техните представители. Каква причина за протест се крие в това да има в това някой да следи за спазването на закона в определена територия. Това е абсурдно просто. И тези хора трябва да са наясно, че докато ние сме в управлението, законността ще бъде налагана навсякъде ,с цялата й сила и необходимост.

- Като специалист по демографските проблеми, как бихте коментирал факта, че има драстичен спад на новородените у нас през първите 7 месеца на тази година?
- Статистиката се възпроизвежда наново и наново с някои пикове и спадове. Но тенденцията за съжаление от 2009 г насам е еднопосочна. Ние като нация изнесохме основната част от демографския си потенциал, благодарение на ниските възнаграждения, на невъзможността тук да се реализират по-младите възрастови групи. В момента сме в един демографски капан. Даваме пари за раждаемост, която не е социализирана, която е маргинална и заплашва социалния мир. Повече пари за раждаемост ще доведе до още по-голям проблем в тази посока. Социализираните родители се чувстват все повече демотивирани за възпроизводство. Имаме един колапс именно на средната класа. Във високата част на социалните части имаме нормално възпроизводство и в маргиналните части имаме огромно възпроизводство. Задачата не само на това, а и на всички управления оттук-нататък, ще бъде според мен да вдъхнат сигурност в българина, защото от тази сигурност ще произтече желанието за деца и разбира се, ръст на доходите и повишаване на тези социални услуги, които правят живота на родителя по-добър и по-комфортен.

- Преди време беше огласена още една печална статистика, че българите сме най-бързо изчезващата нация в Европа. Запазва ли се тази ужасяваща демографска тенденция?
- За съжаления ние сме най-бързо изчезващата нация не само в Европа, но и в света. И това е една ужасяваща демографска статистическа истина. Всяка една тенденция може да бъде преобърната с ползване на съответния правилен инструментариум. Разбира се, в демографията такива тенденция не се обръщат за два дни, а с десетилетия.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички