Тодоров: Заради изборите са ги оставили да строят в парка

Тодоров: Заради изборите са ги оставили да строят в парка | StandartNews.com

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора

- Г-н Тодоров, започна първият етап от събарянето на ромски къщи в старозагорския квартал "Лозенец". Какво се случва към момента?

- Вече имаме съборени над 20 постройки, като общо са 55 тези, които трябва да бъдат съборени. Процедурата започна преди две години, спазили сме изцяло закона. Тези постройки са построени незаконно в парк "Борова гора". По закон в парк не може да се строи. Освен това има проблеми с незаконна сеч, с палежи и затова трябваше да вземем тези мерки, за да спрем веднъж завинаги това беззаконие. Не можем да чакаме една трагедия като тази във Варна да се случи, за да се предприемат мерки. Трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни към погазването на закона без значение от етническа принадлежност, религия и т.н.

- От кога датира този проблем с къщите?

- От доста години и за съжаление държавата до този момент не е предприемала никакви действия, защото част от масивните постройки, които сега се събарят, са били в обхвата на правомощията на "Регионална дирекция за национален строителен контрол" (РДНСК), т.е. на държавата. Те се прехвърлиха преди няколко години в обхвата на действия на общината и ние сме предприели мерките, а много голяма част от управляващите преди са замазвали този проблем, обещавали са. Дори са им прикачили ВиК и електроснабдяване абсолютно незаконно - очевидно да се възползват от гласовете на тези хора.

- Как се е стигнало до възможността ромите, населяващи кв. "Лозенец", да построят незаконно над 300 къщи?

- Поради безхаберието на държавата и общината дълги години назад във времето.

- Жител на квартала каза, че сте били обещали, че ще узаконявате построените къщи. Има ли такова нещо?

- Не, и това може да се провери по резултатите от изборите, които са преминали - включително от 2011 г., където се вижда, че никой от квартала не е гласувал за мен като кмет. Не това е най-важното, важното е, че законът е на първо място и вероятно във времето те са били лъгани от различни хора, но кметът трябва да бъде ясен и точен в прилагането на закона.

- Досега колко опити са правени за премахването на тези сгради?

- Правен е опит през 2007 г., съборени са две къщи и акцията е спряла дотам, защото се е създало напрежение.

- Предупредихте ли живущите във въпросните сгради какво ще се случи?

- Отдавна са предупредени, още преди две години.

- Къде се очаква да отидат? Ще им се осигурят ли общински жилища, каква ще бъде процедурата?

- Тези, които имат адресна регистрация и се регистрират в общината, могат да се възползват от услугите на общината по настаняване.

- Къде се очаква да отидат сега тези хора - при близки и познати, който има, а който няма?

- Който няма, да дойде в общината и с подаването на съответните документи ще може да получи настаняване.

- Не смятате ли, че това ще доведе до последваща ескалация на напрежението и проблеми за Стара Загора?

- Не смятам, защото законът е за това да се прилага и неговото тълкуване в една или друга посока е неправилно. Точно заради тълкуванието му през годините са се натрупали тези проблеми и за съжаление на нас се пада сега неудоволствието да го решаваме. Знаем, че никой не иска да се нагърбва с това. Но ще видите, че това ще има много важно значение за развитието на Стара Загора през следващите години. Ако сега не се вземат мерки както тук, така и в много други градове, положението ще излезе извън контрол с разрастването на незаконното строителство в страната.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай