Очаквам бавни и мъчителни преговори със Скопие

Колегите в Македония трябва да се откажат от част от професионалната си биография, казва проф. Иван Илчев

Очаквам бавни и мъчителни преговори със Скопие | StandartNews.com
  • Колегите в Македония трябва да се откажат от част от професионалната си биография, казва проф. Иван Илчев

- Професор Илчев, малко преди срещата на външните министри за членството на Македония в ЕС стана ясно, че междуведомствената комисия, която би трябвало да отговаря за общото написване на съвместната ни история, не напредва. Каква е причината?
- Разговорите вървят по предварително заявения план, но те са сложни. И никой не трябва да очаква бързи резултати. Преди две седмици президентът Румен Радев каза, че очаква въпросите да бъдат решени за един месец, но един месец не може да стигне само да се изброят всички спорни въпроси. Не забравяйте, че още от 1913 година в Македония има антибългарска пропаганда, а от 1945-та година там се говори за нова нация. В началото с колегите започнахме сравнително добре – договорихме се, че цар Самуил е бил цар на България, а свети Кирил и свети Наум са били изпратени от българския княз Борис да разпространяват новата азбука. Тези документи са внесени пред правителството на Република Северна Македония, но и до момента нямаме данни, че те ще бъдат взети под внимание. Но от две заседания насам поведението на колегите от Македония се втвърди. Докато ние искаме историческата истина да се види въз основа на историческите извори, те настояват да се използват вместо това интерпретации или тълкувания, което е немислимо, когато говорим за наука.
- Знам, че един от споровете бе за Гоце Делчев?
- По отношение на честването на Гоце Делчев един от македонските членове на комисията умишлено поиска то да става на дата, която по-скоро ни разединява, а не ни обединява. Това бе очевадно умишлено направено. Става дума за деня, когато България предава костите на Гоце Делчев на Скопие. Което си е престъпление на държавата тогава, ръководена от комунистите. Нашето Министерство на външните работи не даде и дума да се издума за това.
- Как мислите, че биха продължили разговорите с колегите Ви от Северна Македония?
- Мъчително, бавно и трудно. Отделно от това, в момента Северна Македония води разговори и с Гърция, така че се въвличат и трети страни. Но аз и не очаквам бързо съгласие по казуси, за които преди 30 години хора в Македония са били прибирани в затвора. Все пак по времето на сръбския диктат в Македония е изградена една стройна историографска концепция, от която малцина са се отклонявали, а с нея е свързан и жизненият и професионален път на много мои македонски колеги. Те са израсли по него – да не би да очакваме, че сега ще плеснат с ръце и с песни ще литнат към небесата? Мисля, че един от съществените проблеми, който сега ни пречи, е идеята за автономията на Македония, издигната не от ВМРО, а от България. Тя настройва всички балкански страни срещу нас и ни струва подкрепата на великите сили, които нямат интерес в центъра на Балканите да има голяма държава, която трудно би се поддавала на чуждо влияние. България тогава издига идеята за автономия под влияние на Съединението, като наивно мисли че ще излъже съседите си и великите държави.
- Кога е заседанието на междуведомствената комисия?
- На 14-15 октомври в Скопие. Междувременно, бих искал да подчертая, че има съществени проблеми в останалите 13 от общо 14-те точки, които са в основата на споразумението с Македония. Те са свързани с медиите, комуникациите и търговията между двете страни, но всички са се втренчили само в междуведомствената комисия. Това между другото, бе казано на консултативния съвет при Президента консуконсултативния съвет при Президента.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай