Горд съм, че Позитано спасява София от опожаряване

Направих изложба за Леонардо да Винчи, защото сега имаме нужда от иновации, казва италианският посланик Стефано Балди

Горд съм, че Позитано спасява София от опожаряване | StandartNews.com

* Направих изложба за Леонардо да Винчи, защото сега имаме нужда от иновации, казва италианският посланик Стефано Балди

* Имах честта да прочета екуменическа молитва за мир по време на визитата на папа Франциск 

* По повод 140-та годишнина от установяването на официалните ни отношения организираме  исторически форум

* Италия е вторият търговски партньор на България

* Посолството ни има 10 000 фенове във Фейсбук
-------------


– Ваше превъзходителство, тази година се навършват 140 г. от установяването на дипломатическите отношения между България и Италия. Да започнем нашия разговор с впечатленията Ви от неотдавнашното посещение у нас на папа Франциск. Какво означава  височайшата визита за нашата страна, за Балканите и за единението на християните?

- Има всички основания да определим посещението на папа Франциск като историческо. Не само защото се извършва дълго време след визитата на папа Йоан Павел Втори, но и заради конкретния момент, в който  папа Франциск идва в България.

- Какво имате предвид?
- Папа Франциск е много вдъхновяващ и много харизматичен човек и идва да донесе своето послание за мир, където това е много важно.  Със сигурност един друг много важен аспект е  единението между християните, на което папата държи много и с основание. Това е концепция, която има дълбоки корени във времето. Мисля, че неговото послание оставя следа, която да доведе до все повече общи елементи. 

- За Вас лично какво означава това посещение?
- Аз имах честта да прочета пред папата и пред представителите на различните религии, които бяха на площада, част от молитва. За мен бе голяма емоция възможността да участвам в събитие, което може да наречем екуменическо. Като практикуващ католик за мен беше особено важно, че можах да го направя в присъствието на папата.
 

- Преминавайки от религиозна на историческа тема, може би първият въпрос за 140-годишния юбилей на дипломатическите отношения между България и Италия трябва да бъде как конкретно се полагат основите на официалните контакти между двете страни? 
- На 25 юли 1879 г. италианското правителство официално обявява решението си да открие дипломатическата агенция в София. Но има едно много важно събитие преди това. То е свързано с вицеконсула на Италия в София Вито Позитано, който през декември 1877 г.  успял да спаси София от готвеното от османците опожаряване. Така че Вито Позитано е един вид мой предшественик. Можем да кажем, че не би могло да има по-хубав начин за започването на отношенията между Италия и България.  С протокол на общината в София от 28 май 1878 г. Позитано е обявен за почетен гражданин в знак на признателност за спасяването на града. Но първият консулски агент, който връчва акредитивните си писма в България, е Доменико Бруненги. След него досега е имало още 35 ръководители на дипломатическите мисии на Италия в България.

- В българо-италианските отношения има доста знаменателни събития. Знаят ли достатъчно съвременните българи и италианци за тях и какво се прави по държавна и обществена линия за съхраняване на общата ни историческата памет?
- По повод 140-та годишнина от установяването на официалните ни отношения организираме  исторически форум. Събрали сме и информация за една книга за италианските посланици в България. Събрали сме и много исторически снимки. Издирвали сме в архивите и семейните албуми интересни изображения, които ни дават възможност да покажем миналото. Замисляме много инициативи с цел да успеем да затвърдим  историческата памет и да направим  достъпни за хората фактите за нашето общо минало.

– Ако погледнем към настоящето, за съвременните ни отношения се използват оценките „динамичен диалог, всеобхватност на връзките, възходящо развитие“. Вас какво най-много Ви впечатлява?
- Ние продължаваме да бъдем на второ място като партньор на България в търговията. Също и в културната област нашите отношения са много живи и интензивни. Щастливо съвпадение е, че нашите два града Пловдив и Матера тази година са европейски столици на културата и привличат по-голямо внимание. Така че предизвикателството пред мен е да съумея да поддържам тази живост в отношенията, както и динамичността на тяхното развитие.

-  Споменахте за търговските ни връзки. Какво е положението с инвестициите и в другите отрасли на икономиката?
- Италианското присъствие в България се изразявя в голям брой малки и средни предприятия, които успяват да намерят много добри условия. Италианската икономика всъщност се крепи на малките и средните предприятия. С тази способност успяваме да издържаме даже и в по-трудни моменти, каквито бяха миналите години за пазара. Много е важно да развиваме и да продължим да поддържаме тази тенденция. Мисля, че в тази връзка е много важно италианското колективно участие на startup и фирми от ИКТ сектора в „WEBIT Festival Europe 2019“, който се проведе в НДК време на започналия тазгодишен традиционен фестивал на италианската култура в България.  Това е фестивал на иновациите, на който италианските фирми се представят с бъдещите тенденции в новите технологии. Проявата е  много голяма, бих казал - на световно ниво. В САЩ този вид събития са много чести. Идеята е да се съберат различни представители, да се представят собствените идеи и да се видят идеите на другите участници, както и възможностите за сътрудничество и партньорство.
 

- В културните връзки голяма роля играят Италианският културен институт и Италианският лицей. Какво Ви вдъхновява в дейността за развитието на културното общуване между италианците и българите?
- Аз вярвам много в културната дипломация. Но и преди мен е имало доста активна дейност от страна на Италианския културен институт и други културни институции в България. Аз просто засилих аспектите на комуникациите за  разгласа на това, което правим. Трябва да избягваме  дадени събития и изложби да бъдат предназначени само за определена публика. Те трябва да се отворени за широк кръг хора. С голямо удоволоствие ще кажа, че усилията в тази посока бяха възнаградени. Например във Фейсбук разширихме кръга на последователите и вече сме събрали 10 000 лайка. 

-  Туризмът е важна форма на общуване между съвременните общества и народи. Развива ли се специализираният културен туризъм?
- Отново бих желал да направя връзка с първия въпрос за екуменическите послания на папата. Защото туризмът е един от основните фактори за насърчаване на мира. Той дава възможност на народи и хора да се опознаят по-задълбочено. Това естествено помага и да се преодолеят някои предразсъдъци. Може би в миналото българите са знаели повече за Италия отколкото италианците за България, но сега все повече италианци идват в София, а и българите откриват все повече нови неща за Италия. Културният туризъм несъмненно ще допринесе за увеличаване на туристическите потоци. Показателно в това отношение е направеното от Пулия за развитието на различните аспекти за привличане на все повече туристи. Там умело се използват и филмите, произведени с цел да предизвикват интереса на туристите.

– Наскоро бе отбелязана 500-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи. Имаше ли събития в тази връзка и у нас? 
- Да. Като говорим за интересните неща, които обединяват хората, би трябвало да споменем и отбелязването през тази година на 500 г. от кончината на Леонардо да Винчи – гений, който принадлежи на света поради своите универсални научни разработки и изкуство. За да се знае повече за Леонардо, организирах лично една изложба на ролкови банери, които вече са показани в Италианския лицей в Горна баня. Панелите илюстрират богато цялостната широка дейност на да Винчи и неговите иновации. А днес имаме голяма нужда от иновации. От края на юни изложбата ще може да бъде видяна в Националната библиотека в София, след това ще бъде показана в Пловдив и в други градове на страната.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай