В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ": Протестът утихна, маските паднаха

4 събития пренаредиха политическия пъзел

В ПЕТЪЧНИЯ "СТАНДАРТ": Протестът утихна, маските паднаха | StandartNews.com

4 събития пренаредиха политическия пъзел

Точката на кипене в общественото гърне у нас бе достигната в сряда със смяната на вицепремиера Валери Симеонов. С издигането на началничката на кабинета му Марияна Николова започна новото агрегатно състояние на политическата смет, която клокочи под налягане вече близо месец. Вотът в парламента сякаш отвори клапана и изпусна парата. Страстите утихнаха, протестите спихнаха. Бавно и полека започна процес на преформатиране, в който партийните маски паднаха:
1. В ъпгрейдвания кабинет "Борисов" 3 вече има бъг - вицепремиер, който може и да е пълна противоположност на Симеонов, но засега остава чуждо тяло. За първи път член на кабинета не може да събере при избора си дори обикновено мнозинство от 121 гласа, не смее да каже и дума от парламентарната трибуна, а в най-важния си ден е напълно изоставен и от свои, и от чужди. ГЕРБ и лично Бойко Борисов прецизно се дистанцираха от наследничката на Симеонов. Премиерът не представи новата си заместничка в парламента, защото имаше Министерски съвет. Не му е прецедент. И на предишните рокади МС отсъстваше, защото бе в Брюксел. Но тогава Младен Маринов, Петя Аврамова и Росен Желязков бяха представени в НС от дясната му ръка - Томислав Дончев. Така всички разбраха, че и тримата са част от екипа на Борисов. Николова се порадва единствено на пламенната реч на Красимир Каракачанов и остана "квота на патриотите". Борисов го натърти в "Шоуто на Слави", нищо че и "Атака" не припозна Николова.
Нещо повече - докато Николова обясняваше как ще прави срещи с браншови организации, за да работи за по-високи доходи, Борисов събра работодателите. Срещата роди новината, че и частният бизнес вдига догодина заплатите.
След клетвата на юристката знаковите лица в ГЕРБ не й подадоха ръка, не й честитиха назначението. ПР отрядът на управляващите не й помогна в първата тежка среща с репортерите. Така след 5 декларации, че ще изпълнява управленската програма на коалицията, Николова притеснено помоли за една-две седмици толеранс. Уви, наивно е да вярва, че ще ги получи.
2. Националистите остават във властта, но вече с по-миловидно лице - майка, вместо циник, който обижда болни деца и блъска баби.
3. Протестите, които избуяха от уволнение на Валери Симеонов в оставка на цялото правителство, всички партии и смяна на системата, рязко утихнаха. Майките на деца с увреждания останаха последователни и без да вдигат палатковия лагер пред парламента, спряха вечерните шествия пред Министерски съвет. Но всички останали, които две седмици блокираха площади, булеварди и магистрали с други, най-различни искания, изведнъж се прибраха по домовете си. Младите сякаш се налудуваха. Остана стипчивото усещане, че масовите протести са си имали удобен за властта диригент, който просто е дал знак за последен акорд.
4. Корнелия Нинова изведнъж разбра, че е избързала с искането си за оставка на цялото правителство. След неделния ден на най-масови шествия соцлидерката реши да яхне бунта. И обяви, че настоява за сваляне на кабинета на секундата и за предсрочни избори. Ден по-късно си даде сметка, че условия за това няма. И от нейно име хората й обясниха, че всъщност имала предвид вот две в едно напролет заедно с евроизборите.
5. Президентът Румен Радев показа, че е силен на думи, но слаб на действия. Избяга от среща и с Бойко Борисов, и със Слави Трифонов. Но в същото време успешно приватизира най-милото на БСП - социалната идея. Днес той е най-големият борец срещу социалното неравенство.
6. Самият Слави пък ритуално се самоуби като политически лидер и то в ефир. Интервюто му с Бойко Борисов предизвика главно разочарования в мрежата. Ако все пак Дългия е решил да прави партия - със или без Мая Манолова, то определено трябва да започне отначало.
7. Борисов, на когото мнозина брояха дните до оставката, показа, че е в добра спортна форма за следващото полувреме от политическия мач.
8. Най-големият критик на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов - Веселин Марешки, се оказа новата патерица на властта.

9. ДПС се затвърди като незаобиколим фактор, чийто глас ще се чува много по-силно. При това още с приемането на бюджета. Не случайно Йордан Цонев вече постави въпроса защо трябва да се наливат събраните 6 милиарда лева повече в нереформирани системи. И предупреди, че цената на всички властови експерименти ще се плати на евроизборите.
10. Патриотите бяха разбити отвътре - чрез слабостите и недостатъците на лидерите им. Валери и Волен не си говорят, Каракачанов все по-трудно ще играе ролята на синя каска. Обратното броене за коалицията им вече тече.
Истината е, че цялото това преформатиране бе предопределено и то от геополитически фактори. Докато партийните функционери на ГЕРБ и БСП се закачаха в пленарна зала, се случиха 4 знакови събития. Те останаха в сянката на политическите ежби, но обясняват защо България не може да си позволи в момента експеримент с предсрочни избори.
Първото бе уж рутинното участие на американския посланик Ерик Рубин в среща, организирана от Американската търговска камара. Дипломатът небрежно подхвърли, че за 25 години САЩ са инвестирали над 300 млн. долара за отбрана у нас. Целенасочено ни препоръча да купим изтребители F16. И хвърли новинарска бомба: В България ще се строят още 4 бази на НАТО.
За първи път подуправителят на БНБ Калин Христов и председателят Асоциацията на банките в България Петър Андронов излязоха с припокриващи се прогнози за начало на финансова криза догодина. Всъщност знаци за това дадоха финансовите институции в Америка още преди месеци - при срива на валутите в Турция и Русия. В последните дни тенденцията е ясна и за долара.
Не случайни бяха и срещите на енергийния министър Теменужка Петкова по време на форума за развитие на взаимоотношенията ни с Южна Корея. В тях не ставаше въпрос да правим автомобилни части за "Хюндай", а да поканим държава да участва в търга за "Белене". Рулетката за надпреварата се завъртя от 7 ноември, както бе обещал Борисов на Путин през лятото. Но само за две седмици се оказа, че интерес, освен Русия и Китай, вече проявява и Франция. С поканата към Южна Корея премиерът Борисов разтваря геополитическото енергийно ветрило.
Четвъртото, но не последно по значение събитие, бе едно любопитно съвпадение. Докато Борисов обясняваше на Слави как се формира цената на горивата у нас, от Русия дойде дългоочакваната газова новина. Един от най-близките до Кремъл вестници - "Комерсант", съобщи, че вече има решение откъде се мине вторият ръкав на "Турски поток" - България, Сърбия, Унгария, Австрия. Това означава, че руският газ за Европа ще мине през България.
Кръстосани, само тези четири събития показват, че следващата година България ще е терен за големите геополитически интереси и проекти. Ясно е, че те са предварително договорени. И никой няма да допусне пъзелът да се разбърка от служебен кабинет, домино от избори или "патриотични" бели. Оттук нататък стабилността в България няма да зависи от протестите, въпреки че те най-вероятно ще продължат под различни форми. А от резултата на евровота и подреждането на първите три партии. Затова всичко, което се случва в държавата до май, ще е под знака на предизборните кампании.

Още анализи и коментари по горещи теми - четете в петъчния "Стандарт", който вече е на вестникарските сергии!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай