Мъртво вълнение преди изборите

Бурята идва на 26 май, след нея - партийното цунами в ГЕРБ и БСП

Мъртво вълнение преди изборите | StandartNews.com

Колаж: Канал 3

  • Бурята идва на 26 май, след нея - партийното цунами в ГЕРБ и БСП
  • ДПС заби на брега червения флаг - иска промяна във формулата на управление

Седмица преди вота политическото ни море с нищо не предвещава буря. Тишината е оглушителна. Няма ги нито дебатите, нито плакатите, нито концертите, нито кебапчетата. Само Марешки грее по магистралите, един Джамбазки не слиза от екраните. И добре, че е автобусът на ДПС, за да се пълнят площадите.
Освен дежурните хейтъри, никой не обърна внимание на единственото тв дерби: Елена Йончева срещу Мария Габриел. И защото бе рано, и защото бе скучно. А само час по-късно оставката на земеделския министър Румен Порожанов и посланието на Ахмед Доган смениха на 180 градуса курса на деня.
ГЕРБерите стоят в каютите,

на вятъра е излязъл само Борисов

Обикаля държавата, открива заводи, потушава протести, уволнява министри, преговаря с Европа. От време на време фейсбукът на Цветан Цветанов плахо ни уведомява за неговата партийна дестинация. Но за разлика от едно време съобщенията не събират хиляди лайкове. Катерчето му пърпори между структурите, а той гледа много много да не излиза от него.
БСП подводницата също изплува все по-рядко. Но затова пък вече на всички е ясно, че рулят там се върти от двама – Нинова и Радев. А изненадите в курса идват не от червената лидерка, а от президента. Той определено е влязъл в боен режим. Иначе няма как да си обясним странното му изказване му за Фолксваген. Ненадейно си приписа заслугата за привличането на гиганта, похвали се с ласкаво писмо от германския президент и влезе в дуел с предшественика си Плевнелиев кой има по-голяма заслуга за поканването на автомобилния концерн.
Власите се давят в края на Дунава, гласи една народна поговорка. Е, ден по-късно стана ясно, че Радев е избързал и се е изфукал с нероден Петко. Бордът на директорите на Фолксваген обяви, че отлага окончателното си решение за есента, а дотогава ще претегля още веднъж всички опции в България и Турция. Ей така се гонят инвеститори - с излишен шум, бе кратичкият, но гневен коментар на вицепремиера Томислав Дончев. Ако първата дама Десислава Радева го беше чула, може би щеше да си спести един гаф, вместо да хули публично друг немски гигант - "Луфтханза", за пропуснат полет. Но явно желанието й да покаже кой всъщност е на палубата е по-силно от разума. Едва ли е добър знак за чуждите инвеститори когато президентът на една държава се държи като бъбрив юнга, а жена му - като блондинка на круиз.  
На автоматичен режим в предизборното плаване са и социолозите. Защото, в очакване да уловят посоката на вятъра, хоризонтът им е ограничен до една цел:

да приближат максимално процентите на противниците

И да обяснят липсата на прогнози с непредсказуемост на преференциалния вот. Прави са. Това е причината за изкривената картина. И за илюзията, че е вдигнат бял флаг.
Истината е, че има огромно мъртво вълнение. И в ГЕРБ, и в БСП щабовете работят на макс. Но под повърхността. Зарибяват всеки глас. За първи път и Бойко Борисов, и Корнелия Нинова се оказаха със сходни тактики. Защото хората им са на задни позиции. В ГЕРБ така ги бе подредил Цветанов, в БСП - уж така се случи на пленума. В резултат и двете партии отказаха директен сблъсък на абордаж и разчитат на двойна мобилизация - веднъж на твърдите ядра и втори път - на личната битка за преференции. Те са мажоритарен вот, призна, че ще се бори за тях Лиляна Павлова. Ивелина Василева също ги обяви за белег на демокрацията. Поставеният на гранична линия Емил Радев иска чрез тях още едно място за ГЕРБ.
В другата флотилия цялата вътрешна опозиция в БСП се стяга да гласува за Сергей Станишев, хората на Нинова пък ударно гребат за любимия й автомобилен състезател Крум Дончев, Валери Жаблянов и Деница Златева. От своя страна хората на Радев

се готвят да изстрелят като гюле Иво Христов

на първа позиция, за да докажат на "Позитано" 20, че без рейтинга на президента БСП за нищо не става.
По всичко личи, че до 26 май ще е скука. Освен, ако не гръмне Офшоргейт. Главният прокурор Сотир Цацаров се зае да разчисти  трюма. И подхвана офшорните имоти и сметки на властта. Обвинител №1 изпрати писмо до шефа на ДАНС Димитър Георгиев, с което изисква всички налични в агенцията данни по темата. Цацаров настоя "без забавяне и с максимална конкретика" да получи наличната в ДАНС информация за притежавани лично от публичните фигури или подставени техни лица недекларирани по надлежния ред имоти или дружества в чужбина и в офшорни зони, а също инвестиции и пари по сметки зад граница. Така че нищо чудно междувременно моряците от двата кораба да почнат да изхвърлят зад борда скритите по каюти папки кой какво има...
Отсега е ясно, че бурята идва на 26-ти. Оцеляването в нея ще е на живот и смърт. Не само за флотилиите на ГЕРБ и БСП, но и за патриотичните гемии на ВМРО, НФСБ, "Атака" и ВОЛЯ. Част от социолозите

видяха в Марешки голямата вълна

други обаче прогнозираха прилив на десницата и изкараха на повърхността потъналата лодка на Радан Кънев. Ако тя акостира в Брюксел, със сигурност ще е за сметка на боцман от ГЕРБ.
Така след 27 май се задава партийно цунами – и в ГЕРБ, и в БСП. Борисов вече ясно каза, че сменя екипажа. Но ако БСП има повече гласове, спасителните чували за запушване на пробойните няма да стигнат. При червените също ври и кипи. Не удържи ли Нинова думата си БСП да има 1 глас повече от ГЕРБ, опашката от матроси, желаещи да я изхвърлят зад борда, ще е дълга.
На този фон ДПС вече вдигна на брега червения флаг. "В края на месеца ще направим заявка за промяна на управлението",  каза Мустафа Карадайъ. И обясни: "Освен че ще кажем, че не може да продължава национализмът да е политика в нашата страна, е крайно време да променим формулата за управление в България".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай