Горят най-много 5-има големи кметове

Пловдив, Русе, Ямбол, Разград и Смолян чакат тежката дума на Борисов

Горят най-много 5-има големи кметове | StandartNews.com
  • Пловдив, Русе, Ямбол, Разград и Смолян чакат тежката дума на Борисов
  • Царица Роза играе за съветник в Казанлък, Бижутера пак иска Своге

Всички опасения, че събранията на ГЕРБ за номинации на кметове, ще предизвикат бурни дебати и размествания в партията, се оказаха напразни. Дни преди да приключат сбирките по градове става ясно, че не повече от петима са областните градоначалници, които няма да получат зелена светлина от изпълнителната комисия на ГЕРБ. За разлика от тях, сериозни промени се очакват при кметовете на по-малките населени места. А номинациите от гражданската квоти са предимно за общинските съветници.
Пловдив, Ямбол, Русе, Разград и Смолян се очертават като най-проблемните градове.

Пловдив

И ако наследникът на Иван Тотев в града под тепетата все повече се очертава да е областният управител Здравко Димитров, то за останалите общини е още рано да се каже. Въпреки това, новините за Пловдив в последните дни идват от най-силния конкурент на Димитров- Славчо Атанасов. Той е официалният кандидат и на ВМРО, и на НФСБ.  Въпреки че до последно имаше индикации от страна на местния лидер на ВМРО Борислав Инчев, че няма да има споразумение, председателят на НФСБ Валери Симеонов и зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов пулично си стиснаха ръцете за обща листа.
Атанасов започна ударно кампанията си със залп срещу настоящата власт, като я обвини в липса на диалог с гражданите, неизпълнени проекти и мними обществени поръчки. В прогтрамата му влиза довършване на "Модър-Царевец", увеличаване на зеленината  в града, пътна връзка между "Тракия" и "Южен", запазване на Бетонния мост, реализиране на Водния цикъл, пробив под Водната палата, както и изграждане на 6 градини и ясли във всеки от районните.

Ямбол

Независимо от упреците, които ямболската организация на ГЕРБ получи заради слабите резултати на евровота, събранието в града мина без всякакви изненади – кметът Георги Славов получи подкрепата на хората си. Но за разлика отпреди четири години, в залата се събраха три пъти по-малко симпатизанти.

Русе
Най-голямата изненада за седмицата поднесе местната организация на ГЕРБ в Русе, която се разбунтува срещу решението на  ръководството в София да смени досегашния  общински лидер на партията – кметът Пламен Стоилов, с успешния бизнесмен, носител на няколко приза за иновации от работодателски организации  - Росен Даскалов. Градската организация  дори излезе с нарочна декларации в подкрепа на градоначалника. Той пък, както обикновено, се скри от прожекторите.  Остави подчинените си да изнасят компромати срещу Даскалов, а с прессъобщение уведоми, че взима главата на заместника си Наков. Той не е член на ГЕРБ, но безспорно бе моторът на успешните проекти, чиито лаври обираше Стоилов години наред. Областният координатор – Пламен Нунев, който винаги е стоял плътно зад кмета, се наложи да влиза в ролята на балансьор и да обяснява, че Даскалов е общински лидер, но не и кметска кандидатура. Нунев отрече за напрежение между него и кмета Пламен Стоилов, каза, че не е запознат с мотивите на премиера Борисов да свали доверието си от русенския градоначалник, но го е защитил на Изпълнителна комисия пред лидера, който обаче само многозначително е замълчал. Нунев намекна, че Борисов е бил недоволен от разликата само от 600 гласа, с която ГЕРБ изпревариха БСП на изборите за Европарламент през месец май.
Бунтът на герберите в Русе е поредно доказателство, че местните организации са готови за бой, само и само да запазят позициите си. Няма яснота кого ще избере Борисов до края на месеца, но местните медии вече лансират имена както на успешни преподаватели в града, така и на бивш прокурор, сега животновъд.
Още не е ясно и кой ще е кандидатът на традиционно силната организация на ВМРО в града, която издигна кандидатурите на четирима души. Номинации са получили областният управител на Русе Галин Григоров, съпредседателят на парламентарната група "Обединени патриоти" Искрен Веселинов, председателят на групата на съветниците от ВМРО в Русенския общински съвет Иво Пазарджиев и Луиза Попова, която е гражданска кандидатура.  С най-големи шансове е областният управител.

Разград
Ситуацията в ГЕРБ- Русе едва ли ще повтори в Разград, където кметът има подкрепата на подчинените си, но не и на обществеността. А сред новите имена е също знаков бизнесмен, който отдавна е емблема за успешен мениджър.

Смолян

Най-непредвидимо е събранието в Смолян, където кметът Николай Мелемов прави от месец неистови усилия да запази позицията си, но събранието най-вероятно ще излъчи няколко кандидатури, а последната дума ще има премиера..

Велико Търново

Противно на очакванията, общинската организация на ГЕРБ във Велико Търново единодушно издигна кандидатурата на настоящия кмет Даниел Панов за трети управленски мандат и за водач на листата за общински съветници. За нов мандат бяха номинирани и настоящи кметове: Снежана Първанова - в Дебелец, Димитър Събев - в Килифарево, Йорданка Колева - в Ресен, Антоанета Тодорова - във Водолей, Гица Лазарова - в Пчелище, Кирил Ангелски - в Шемшево, Христо Кунчев - в Церова Кория и Николай Милаковски - в Самоводене, но заедно със  Стефан Мъглов. ГЕРБ ще подкрепи и петима независими кандидати:  Албена Беренска - в Беляковец, Недю Георгиев - в Балван, Христо Христов - в Ново село, Малина Попова - в Присово и Тодор Морчев - в Леденик.

Благоевград

Докато в Русе, градската организация се опълчи на решение на централното ръководство, в Благоевград за пореден стана ясно, че за градската организация отдавна е светнала синята лампа и че има нужда от спешен рестарт. В нея от дълго време съжителстват хората на кмета Атанас Камбитов и верните на бившия ръководител на ГЕРБ- Благоевград, който напусна преди години ръководния пост със скандал – Йордан Андонов. Враждата между двата лагера изисква вече намеса на централно ниво, защото може да изиграе лоша шега за изборите наесен.  Резултатите от събранието не отразяват нагласите на обществеността, а разпределението на гласовете между сегашния и бившия първи в градската организация. С изключението, че в надпреварата се включи и Илиян Георгиев, който обра гласовете, които са срещу Камбитов, но не подкрепят Андонов.  След края на събранието Андонов излезе с декларация, насочена срещу управлението на Камбитов, но тя работи само в интерес на конкурентите на ГЕРБ. За това най-вероятно Изпълнителната комисия ще даде зелена улица на сегашния кмет за нов мандат, а успоредно с това ще предизвика промени в ръководството на градската структура.
Събранията в градовете от областта показаха, че кметовете на Разлог и Сандански получават пълна подкрепа от местните структури. В Струмяни, традиционна община за ДПС, трима са кандидатите от ГЕРБ - общинският съветник Славчо Благоев, земеделецът Мартин Кирянски и бившият председател на ОбС-Струмяни Величка Чиликова. Голямата новина е от приключилото  събрание е, че председателят на Общинския съвет Кирил Укев не само се отказа от надпреварата за кмет, но си направи и отвод.
В Гърмен пък ГЕРБ няма да издига самостоятелно кмет и общински съветници, а ще прави коалиция с десни партии в общината.

София

Битката във София е предизвестена, но ще е най-инфарктна. Основните играчи са ясни - Йорданка Фандъкова и Мая Мяанолова, въпреки че и двете бавят официалното си решение. Особен калорит в кампанията ще внасят други три имена. Единият е проваленият съдия Методи Лалов, когото прокуратурата и КПКОНПИ проверяват за обществена поръчка за 400 000 лева. Той е фаворит на разградската десница, която вече обяви, че ще го подкрепи. Преброителят на счупените павета Борис Бонев от "Спаси София" пък е първи ревервен кон на десницата, ако Бонев „изгърми”, а Десислава Иванчева, която първа обяви кандидатурата си, се окаже, е трябва да излежи присъдата си.  

Сливен

За разлика от Ямбол, единствената номинация на местната структура на ГЕРБ за Стефан Радев в Сливен не е никаква новина. За последните четири години той успя да стабилизира финансово общината, която беше обявена от финансовия министър за най-проблемна.  Сега няма просрочени задължения и са изпълнени редица проекти, които са били забавени с години при управлението на БСП.  
Номинации получиха и досегашните кметове в общини от областта - Котел, Нова Загора и Твърдица.  Коста Каранашев, Николай Грозев и Атанас Атанасов ще се пуснат в новата битка наесен.

Пазарджик

Докато се чака решението на дългогодишния кмет на Пазарджик Тодор Попов дали ще се кандидатира, местната организация на ГЕРБ обяви своя избор. Това е пожарникарят на годината - комисар Иван Панайотов, досегашен директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в града. Вчера той навърши 60 и официално бе обявено, че излиза от системата на МВР. Панайотов е човек с изключително висок авторитет в местната общност, а очакванията са да бъде конкурентен претендент в надпреварата през октомври, ако получи одобрение от Изпълнителната комисия другата седмица.


Созопол

Повдигнатото обвинение на кмета на Созопол Панайот Рейзи и предхождащата му заявка, че няма да участва на изборите с ГЕРБ, отвори вратата за нови номинации в партията. Три кандидатури били издигнати на Общинската конференция на ГЕРБ. Това са председателят на Общинския съвет Красимира Германова, съветникът Георги Пинелов и областния управител на Бургас Константин Гребенаров. Той обаче коментира, че номинацията е била за него пълна изненада. "Не знам какво ще се получи, ако аз получа номинацията. Познавам хората, които са предложени, работил към с тях, някои от тях са мои кадри. Трябва всеки да декларира, че който и да избере изпълнителната комисия, ще работи за ГЕРБ - аз съм го доказал през годините, заяви той за БНР и припомни, че общината е с огромни дългове.

Монтана

За разлика от Гребенаров, колежката му от Монтана, зам областния управител Нина Петкова очаквано бе номинирана за кмет на Георги Дамяново. През миналата година тя си купила дом в Гаврил Геново и преместила адресната си регистрация там, което й дава право да участва в надпреварата, твърди Булнюз. Петкова е един от най-активните членове на женската организация на ГЕРБ. В Чипровци пък от партията са заложили на действащия кмет Пламен Петков, която изкара първия си мандат и донесе промяна в общината.

Каварна

Младата надежда на ГЕРБ Йордан Стоянов, който е общински съветник ще се опита да пребори гордостта на БСП региона - кметицата Нина Ставрева. Стоянов е с реални шансове да спечели вота, защото е изключително деен, създаде и укрепи офиса на ГЕРБ в града, а вчера заяви, че ще даде всичко от себе си, за да стане градоначалник. Номинации за кметския пост получиха също общинските съветници Адриан Ялнъзов и Кремена Василева, но те си дадоха отвод. Останалите предложения са за кмет на с. Българево - Росица Стефанова, на с. Септемврийци - Милен Михайлов и на Белгун – Благомир Станев.

Любопитни

Извън големите кметове, най-интересните номинации през седмицата бяха на известния футболист от Левски – Христо Йовов, който за втори път ще се пробва да вземе Своге, На носителката на короната на Царица Роза от 2011 година, наскоро дипломиралата се юристка Симона Петкова, която е номинирана за общински съветник в Казанлък, където Галина Стоянова единодушно бе подкрепена за трети мандат.
Градът, който тази година ще представлява изключителен интерес е Свиленград, където дългогодишния кмет Георги Манолов най-вероятно няма да се кандидатира. Като първа номинация там се Стамо Димитров, който е кандидатура на БСП. Показателно е, че през последните години БСП в Свиленград не е излъчвала кандидат за кмет, а подкрепяха Манолов. Стамо Димитров в момента е общински съветник.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай