Сезонът по Черноморието пред провал

Слънчака празен, имаме наполовина по-малко туристи, оплакват се хотелиери

Сезонът по Черноморието пред провал | StandartNews.com

Така изглежда платеният плаж на Слънчев бряг на 3 юли 2019

  • Слънчака празен, имаме наполовина по-малко туристи, оплакват се хотелиери

Докато в Гърция и Турция се надпреварват да свалят цените, за да привлекат колкото може повече туристи, у нас тече национално съревнование по изгонването им. Концесионерите се състезават кой ще предложи по-скъп плаж. Така сянката удари рекордните 70 лв. Толкова струват на ден чадър и шезлонг на първа линия в Каваците. Седмица по-рано лавина от възмущение във Фейсбук предизвикаха касовите бележки, запечатали 40 лв. за шезлонг край Черноморец. Постовете бяха с уточнението, че чадър без шезлонг не се дава.  

ВИЖ ОЩЕ: Паника по морето, свалят цените

От 15 юни мрежата е цунами от гневни коментари за съдирането на 3 кожи на пясъка. Морето ни ще остане празно, категорични са всички. В разгара на лятото - първите дни на юли, това, за съжаление, вече е факт.
Цените са за ВИП-зоните, 50% от плажа е свободна зона, оправдаха се масово концесионерите. Но в повечето случаи т.нар. свободна зона се оказва скали или крайната и непочистена част на ивицата, където туристът една вода няма от къде да си купи.
Наглостта на един концесионер дори стигна дотам да обяви, че плаща на министерство на туризма почти 120 000 лв., което означавало, че за да има полза, цената на сянката трябвало да е над 88 лв.
Самото ведомство на Николина Ангелкова пък вдигна рамене с думите: Пазарът определя цените. И се похвали, че имало и сянка по левче. Само дето не стана ясно къде.
24 лв. - по 8 лв. за чадър и два шезлонга, е масовата практика по Черноморието ни. Който иска и шалте брои по още 6 лв. за него. Чудно ли е тогава, че емблема на сезона стана празният Слънчев бряг. За първи път най-хитовата ни парти дестинация е празна. Снимката на самотните чадъри и шезлонги на плаж „Слънчев бряг”- Север стресна всички.
Имаме два пъти по-малко туристи, оплакват се малките хотелиери в Несебър. Големите отчитат спад с между 3 и 6% на резервациите в сравнение с миналата година. В момента без проблем се резервират нощувки и в квартири, и в апартаменти под наем, и в хотели, при това - на всякакви цени. Като битката за клиенти ражда феномени. Апартамент под наем три звезди струва по-скъпо от луксозна двойна стая в 4-звезден хотел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай