Вторник,

Оценяват високо качеството на морската вода

От: Редактори, кадър бТВ -
A
A
A

Отлично е качеството на морската вода в района на Бургас, става ясно от репортаж на бТВ, в който бе демонстрирането вземането на проби от водата. Регионалната здравна инспекция в Бургас провери качеството на морската вода на три плажа по Южното Черноморие – в Бургас, в Черноморец и на Слънчев бряг. За два от тях са получени сигнали от туристи за миризма с неустановен произход.

От РЗИ уточняват, че външният вид на водата невинаги кореспондира с микробиологичните резултати.

Част от туристите споделят, че в морето има щипалки, но това е доказателство, че водата е чиста. За други обаче тя е мътна и избягват да се къпят.

„36 часа след взимането на проба, резултатите са отлични. Трите проби показват, че няма замърсяване на водата и съответстват на изискванията за отлично качество. Тази година се наблюдава подобряване на качеството на водата на територията на Бургаска област”, каза д-р Мариана Кофинова от РЗИ-Бургас.

Експертът от екоинспекцията допълни, че плажовете с отлично качество на водата са 30, а останалите са с добро качество.

„През последните няколко години има подобрение на инфраструктурата на Черноморието, бяха подобрени пречиствателните станции – това явно се е отразило на качеството на водата. Не трябва да изключваме и фактора природа”, допълни д-р Кофинова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички