Експерт: Няма криза в българския туризъм

Средната заетост на легловата база за месец август по морето, която очакваме, е 68%

Експерт: Няма криза в българския туризъм | StandartNews.com

В никакъв случай не можем да говорим за криза в туризма. Статистиката сочи, че имаме ръст на чуждите туристи, съобщи в сутрешния блок на бТВ Румен Драганов от Института за анализи и оценки в Туризма.

Със сигурност има стабилизиране на летния туристически сезон. Средната заетост на легловата база за месец август по морето, която очакваме, е 68%. Миналата година тя е била 71%. Има спад с три пункта, но това се дължи на намаляването на полетите.

„Говоря и за по-скъпите хотели, и за по-евтините. Не разбирам защо трябва да се ходи в чужбина, като тук ще бъдеш обслужен на роден език и ще получиш същото качество на същите цени. Този месец очакваме около 2 млн. чужденци да посетят България. Също толкова българи ще пътуват“, каза Драганов.

„Всяка година имаме 38% възвращаемост на туристите. Няма никакви оплаквания от туроператорите. Нещата вървят добре. Със сигурност най-добрите туристи за българите. Те са и най-платежоспособни. Чуждите туристи са на ол инклузив и предпочитат да си пазаруват от магазинчетата. Има негативна реклама на туризма в България и това също пречи, но като цяло браншът е стабилен", категоричен бе Румен Драганов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай