Как да се освободим от стреса

Активното седене помага при негативни емоции

Как да се освободим от стреса | StandartNews.com

Ситуацията е следната – до скоро всички ние работихме и учехме от вкъщи, тогава, а и сега не се движим достатъчно, стресирани сме и нямаме представа какво ще ни донесе утрешния ден. Освен че всичко, изредено по-горе, се отразява пагубно на нашата фигура и физическо здраве, пандемията ни се отрази и психически и емоционално. Решенията на тези проблеми намираме в приложната кинезиология – науката, която разглежда движението на енергиите в тялото, емоционалния и физически баланс, като ключови за правилното функциониране на организма. Константин Ковачев – кинезитерапевт и кинезиолог, през 2017 г. разработва системата „Актив ситинг“, базиран на приложна кинезиология, с чиято помощ да се научим как да седим активно и да раздвижваме и тонизираме мускулите си, докато сме в офиса или в задръстване, но и същевременно да освобождаваме натрупаните негативни емоции и стрес.

Има няколко аспекта, в които приложната кинезиология може да бъде полезна.

При проблеми породени от неправилната стойка като: изкривяване на гръбнака, плоскостъпие, повърхностно дишане и изместване на прешлените.

Освобождаването на негативни емоции, които имат също влияят върху организмите ни и тяхното развитие.

Борба със проблеми като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак на дебелото черво и редица други.

Задържането на емоции, например, започва в най-ранна детска възраст. То води до натрупване на гняв и тъга. Тъй като емоциите са свързани с тонуса на мускулите и нашата биохимия, ние често развиваме непоносимост към определени храни, проблеми с червата, екземи и алергии. Актив Ситинг - предлага няколко прости и лесни за прилагани техники, с чиято помощ натрупаните емоции се освобождават.

Техника “Тигрова лапа” - всички пръсти се свиват и с помощта на нокътните плочки се удря в областта на гръдната кост. Така клетките, които изграждат имунитет се стимулират, а емоции като обида, потиснатост, яд и тъга се освобождават.

Освобождаване от страха - точки под ключиците: потупваме едновременно от двете страни точките под ключиците за 10 секунди

Емоционален рестарт - горната част на главата и дупето се потупват 10 секунди с усмивка с дълбоко вдишване и издишване. Тази техника помага за бързо успокояване и лесно заспиване.

Освен всичко изредено до момента, гимнастиката „Актив ситинг“ помага и за повишаването на имунитета, като стимулира лимфната система. Лимфната ни система развива редица сериозни здравословни проблеми при застой, затова е изключително важно да я раздвижваме редовно с помощта на гимнастика, разходки или просто да бъдем активни, дори когато седим.

Негативните емоции, които често изпитваме намаляват енергията ни и когато не ги освобождаваме те могат да бъдат пагубни. Страхът и ядът активират вегетативната нервна система, която управлява вътрешните ни органи. Негативните емоции са главната причина за паник атаки и бърнаут, а с помощта на трите простички упражнения, които Константин Ковачев ни показа ние можем да работим върху тяхната превенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай