Нови европрограми финансират иновациите и образованието

Нови европрограми финансират иновациите и образованието | StandartNews.com

София. Две нови оперативни програми ще финансират проекти в сферата на иновациите и на образованието, съобщи президентът Росен Плевнелиев. „Работим по новата оперативна програма „Наука и иновации за конкурентоспособност". Тя скоро ще бъде подложена на широко обществено обсъждане. Освен тази програма, България за пръв път ще вдигне летвите в сферата на образованието. Ще поискаме пари от еврофондовете за нова оперативна програма – „Наука и образование за интелигентен растеж". Тя ще бъде готова до 4 седмици и очакваме широко обсъждане", обясни президентът, цитиран от Агенция „Фокус".

По думите на Плевнелиев служебното правителство работи усилено по закона за иновациите. Първият проект трябва да бъде готов до 3 – 4 седмици.

Той напомни, че предстои да бъде създаден и национален иновационен борд. „Бордът ще формира стратегиите в различните клъстери на управлението до 2020 г. За пръв път в нашата история в последните 20 години БАН, Селскостопанска академия, българските предприятия, институти и университети ще седнат заедно", посочи Плевнелиев.

Плевнелиев добави, че ще има и национален иновационен фонд, който ще бъде подкрепен със средства от националния бюджет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай