Лесни тестове вдигат бала за гимназии

Родители против бонуса от 2 точки заради гафа на изпита

Лесни тестове вдигат бала за гимназии | StandartNews.com

София. Бум от шестици в седми клас очакват учители заради лесните тестове. След българския език вчера и по математика учениците бяха изненадани от задачи, по-лесни от тези, които са решавали в клас и по време на подготовката си в частните учебни центрове. Според преподавателите това ще вдигне бала за елитните гимназии.

Учителите заявиха, че в сравнение с миналата година и двата теста са с една идея по-лесни. "За какво се готвихме толкова много цяла година, госпожата по математика ни дава няколко пъти по-трудни задачи от тези", коментираха ученици от 7-о СОУ. Особено лесно им се видяло това, че текстовата задача във втория изпитен модул е само една - за майстор Андрей, който прави аквариуми. Другите са уравнения, които според тях се решавали много лесно. Освен това обаче децата трябва да дадат и писмена обосновка на решението си, което може да намали точките им. "Предполагам, че летвата на този изпит е свалена нарочно, за да бъде на нивото на училищата в малките населени места, където няма възможност за допълнителна подготовка", каза учителка.

Междувременно родители на седмокласници заявиха, че са против идеята на просветното министерство всички деца да получат бонус от 2 точки на един от въпросите по български заради грешна графика. Те твърдят, че децата им са разбрали вярно условието и са решили теста. "Ако и онези, които не са решили задачата, получат максималните точки, нашите деца ще се окажат ощетени", казаха родителите.

Матурата по английски по-лесна от българския

"Английският се оказа по-лесен. Матурата по български ни затрудни повече". С тези коментари излизаха вчера абитуриентите от втората задължителна матура. Общо около 64 000 ученици държаха изпита върху предмет по избор. 13 са учебните дисциплини, върху които могат да държат тест зрелостниците. Най-много от тях, около една трета, се явиха по география. В столицата обаче най-голяма е бройката на младежите, избрали английския. Оказа се, че повечето от тях държат този изпит, защото се канят да учат в чужбина и някои дори вече са приети в университети на Острова. "Вече съм студентка по социология в Бат", сподели Марина. Съвсем малко бяха абитуриентите, които въпреки теста по английски ще останат да учат у нас.

Деница от Първа английска например иска да следва архитектура в УАСГ, "защото искам да остана в България, според мен нещата ще се оправят". Зрелостниците е трябвало да пишат есе на английски на тема "Кое е най-опасното откритие на човечеството". "Писах за наркотиците, защото според мен са по-страшни от войната", разказа Деница. Повечето деца обаче са избрали очевидни теми като оръжията или ядрената бомба. Не липсваха и куриози - младеж, скъсан на първата матура по английски, се явяваше за втори път, но с намерение да следва в престижния Йейл. По география учениците трябваше да пишат за югоизточния регион на страната, но повече са ги затруднили въпросите от география на света. По история хан Аспарух е зарадвал дванайсетокласниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай