КТ „Подкрепа”: МОН започва политическа чистка

КТ „Подкрепа”: МОН започва политическа чистка | StandartNews.com

София. МОН започва политическа чистка на началниците на Регионалните инспекторати по образование в България. За това алармират от КТ „Подкрепа". В писмо до медиите те обясняват, че МОН има идея новите началници на инспекторати по образование да бъдат членове на БСП или коалиционен партньор. „След като отмениха на бърза ръка обявените конкурси за директори на училища, сега МОН започва структуриране на инспекторатите, като след това същите политически принципи ще бъдат приложени към бъдещите директори на училища", пишат още от „Подкрепа".

„Министерство на образованието предложи с лека ръка по 10 000 лева на Началници на инспекторати, които са били назначавани от партия „ГЕРБ", за да се откажат от работата си", обясняват от КТ „Подкрепа". И уточняват, че сумата „е пожертвана" заради политическо пренареждане, а не заради излишък в бюджета на МОН.

„Синдикат „Образование" е възмутен от целия този политически реваншизъм, в който липсва и капка професионализъм, защото категорично сега в началото на годината не е времето да се разлюлява образователната система със смяна на началници и директори", се казва още в официалното изявление на КТ „Подкрепа" по повод бъдещата чистка. От синдикатите настояват и за ясни и прозрачни правила при назначаването на началниците на РИО и директори на училища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай